ODLOŽILÍK, D. Zařízení pro testování diferenciálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejtmánek, Petr

Student měl za cíl vypracovat kompletní konstrukční návrh speciálního zařízení pro měření různých charakteristik diferenciálů. Rešeršní část je velmi rozsáhlá a tvoří více než polovinu z celého textu práce. Popis jednotlivých variant diferenciálů a zařízení pro jejich měření je vskutku detailní, avšak místy hůře čitelný. Vhodné by bylo přidat i popis charakteristik diferenciálu, které by zařízení mělo být schopno měřit. Návrh měřicího zařízení se zdá být promyšlený a propracovaný, v textu jsou podrobně popsány jednotlivé části a jejich funkce. Občas je popis méně srozumitelný, například není zcela jasné, která část rámu je kyvná (pomohlo by například barvené rozlišení v obrázku). Lepšímu pochopení konstrukce by prospělo i více popisných obrázků nábojové jednotky. Navržené zařízení splňuje většinu požadavků, pouze pro měření pasivních odporů mohou vznikat nepřesnosti, jelikož by měření této charakteristiky mělo být realizovány v nezatíženém stavu. Po grafické stránce je diplomová práce na dobré úrovni, jen některé obrázky jsou až příliš vzdáleny od textu, ke kterému náleží (jednou dokonce až v jiné podkapitole). Nicméně drobné chyby v uspořádání práce, občas slabší stylistika nebo překlepy nemohou výrazně změnit celkový dojem z této práce, která je na dobré úrovni. Student pracoval zcela samostatně, častější konzultace by snad mohly eliminovat zmíněné nedostatky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Blaťák, Ondřej

Diplomová práce pana Odložilíka řeší návrh zařízení pro testování samosvorných diferenciálů vozidla. Chování samosvorného diferenciálu je často velkou neznámou při sestavování kompletního matematického modelu vozidla. Přestože se jedná o na první pohled jednoduchý mechanický systém, různé nelinearity v chování třecích lamel mohou způsobit nepřesnosti výstupů. Práce má tedy velký praktický význam. Rešeršní kapitoly diplomové práce jsou věnovány obecně samosvorným diferenciálům a způsobům měření jejich charakteristik (brzdy a pohony). Následuje již samotný návrh vlastního měřicího stavu. Návrh je doplněn analytickými výpočty některých spojů, stejně jako MKP analýzou držáku tenzometrického snímače. Celá práce je zpracována přehledně a celkově je stylisticky i graficky na dobré úrovni. V práci chybí podrobnější rozbor technických rizik komplexního návrhu, např. řízení dynamometrů a pohonu, které bude relativně komplikované, případně jiných rizik z hlediska dynamických stavů při provozu diferenciálů a reprodukce těchto režimů na měřicím stavu. Obecně však práce může sloužit jako úvod do problematiky pro pozdější detailnější zpracování tématu. Práci lze doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 132519