VANĚK, V. Diagnostika stavu tlumiče za jízdy vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Blaťák, Ondřej

Diplomová práce pana Vaňka zpracovává velmi zajímavé téma diagnostiky tlumiče za jízdy vozidla. V úvodu autor přináší velice přehledně teoretický rozbor v oblasti tlumičů a jejich testování, včetně metod opravdu zajímavých, majících vztah k předkládané práci. Bylo by dobré rozšířit tuto rešerši o oblast, jakým způsobem dochází k opotřebení tlumiče a jaký dopad to má na samotné charakteristiky tlumičů. Následuje již tvorba vlastní metody, sestavení zjednodušeného modelu vozidla, základní citlivostní analýza a odhad parametrů tlumiče. Pan Vaněk přistupoval k řešení diplomové práce mimořádně samostatně. Konzultací využíval jen pro upřesnění základních vstupů, jinak volil kompletně vlastní cestu řešení. Některé navržené postupy (odhad stavu tlumiče na základě statistiky základních dynamických veličin) mohly být rozpracovány podrobněji, stejně jako některé další přístupy popsány detailněji (snazší pochopení pro čtenáře). Je třeba uvážit časovou náročnost některých prováděných činností (zpracování reálných dat z měření, sestavení funkčního modelu vozidla) a patrně tak již nebyl časový prostor pro rozšíření některých částí práce. Přes výše naznačené připomínky hodnotím práci jako přínosnou pro tvorbu nových metod odhadu parametrů tlumiče za jízdy vozidla. Práce je po grafické i stylistické stránce na dobré úrovni a diplomant prokázal schopnost převést poznatky získané v průběhu studia do praktického řešení technického problému. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hejtmánek, Petr

Předložená diplomová práce pana Vaňka je věnována metodikám pro hodnocení funkčnosti tlumiče na základě jízdních dat automobilu. Rešeršní část je velmi rozsáhlá, snad až příliš, jelikož některé informace (například odvozování hydraulických vztahů tlumiče) nebyl v práci dále použity, ale na druhou stranu jsou uvedené informace jasně vysvětleny bez podstatných chyb. Následuje sestavení výpočtového modelu svislého kmitání vozidla. Byť se jedná pouze o základní čtvrtinový model, tak i u něj je poměrně obtížné sestavit model bez chyb, to se však studentovi podařilo. Za nejvíce hodnotnou lze označit poslední část, kde je snahou na základě simulovaných i reálných dat nalézt metodiku pro ohodnocení stavu opotřebení tlumiče. Tato kapitola přináší nové zajímavé poznatky, nicméně data z experimentu mohla být ještě více využita, jelikož pro analýzy bylo využito jen asi 25% datového záznamu. Negativně působí až příliš velké množství překlepů, místy používán nestandardní font textu, či nevhodné zarovnání názvu kapitol třetí úrovně. Avšak popsané nedostatky výrazně nekazí celkový dojem z této diplomové práce, jejíž kvalita je nepochybně dobrá a dokazuje, že je student schopen zužitkovat znalosti získané během studia pro vypracování konkrétního úkolu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 135701