HRADSKÝ, T. Návrh financování developerského projektu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Rejnuš, Oldřich

Bakalářská práce pana Tomáše Hradského se zabývá problematikou financování developerských projektů. Svým zaměřením ji považuji za tématicky značně obtížnou, avšak aktuální a přínosnou. Jejím globálním cílem je: navržení vhodného způsobu externího financování konkrétního developerského projektu. K tomu si autor stanovil tři parciální cíle: 1) Charakterizovat zvolený developerský projekt a jeho hlavní parametry včetně jeho umístění ve zvolené lokalitě a postavení na stavebním a realitním trhu. 2) Analyzovat "trh externího financování", na kterém působí developerské společnosti a rizika spojená s externím financováním spojená ; a současně provést dotazníkové šetření mezi odbornou veřejností. 3) Provést komparaci zjištěných výsledků. Přes skutečnost, že v originálním textu jsou tyto cíle uvedeny poněkud komplikovanou formou, tak je považuji za vyhovující a taktéž souhlasím s uvedenou metodologií a navrhovaným postupem řešení. Pokud se týká teoretické části práce, považuji ji za poměrně zdařilou. V souladu s navazující praktickou částí se zabývá specifickými faktory developerského podnikání a jako takovou ji také oceňuji. Pokud se týče praktické části práce, tak především kladně hodnotím její analytickou část. Kladně hodnotím též rešerši zdrojů financování developerských projektů rozšířenou na nestandardní typy, jako jsou například "Crowdfunding" nebo "Public Private Partnership". A rovněž kladně také hodnotím vcelku dobře zvládnutou analýzu rizik, či autorem provedené dotazníkové šetření. A pokud jde o návrhovou část, tak ta je podle mého názoru poněkud stručnějšího charakteru. Osobně se domnívám, že autor mohl využít více kreativity v rámci nestandardních typů financování, i když jím navrhované řešení formou úvěru hodnotím jako řešení jež lze akceptovat. De facto se jedná o v praxi nejčastěji používanou formu externího způsobu financování v developerské praxi. Bakalářskou práci hodnotím jako vcelku zdařilou, stanovený globální cíl, jakož i cíle parciální považuji za splněné. Rovněž kladně hodnotím i práci s použitými informačnímu zdroji, jejichž rozsah dokladuje seriózní přístup autora k danému tématu. A v neposlední řadě též oceňuji i jeho praktické zkušenosti. Naopak určité nedostatky spatřuji v jazykové čistotě, resp. v příliš komplikovaném vyjadřování. Práci doporučuji k obhajobě. Otázka: Jak hodnotíte budoucnost ve financování developerských projektů, pokud dojde v budoucnu ke všeobecnému zvyšování úrokových sazeb?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Brauner, Roman

Předložená práce na téma návrh financování developerského projektu, je spíše analytického charakteru, kdy zejména popsání "nestandardních" ovšem v současnosti rozvíjející se formy financování, hodnotím velmi kladně, jako například "Crowdfounding" atd. Návrhová část však mohla být rozebrána více do hloubky, kdy mohlo být využito více kreativnějších návrhů forem financování, i když s ohledem na prozatím nejrozšířenější formu financování pomocí úvěru hodnotím jako akceptovatelnou. Práce splňuje všechny náležitosti pro psaní prací tohoto typu a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 133273