FARGAČ, T. Rychlé skenování EPR spektroskopie na relevantních radikálech k DNP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Sojka, Antonín

Tato bakalářská práce se zabývá studiem rychlého skenování za pomoci EPR spektroskopie na relevantních radikálech k DNP aplikacím. Práce je zaměřena na návrh a realizace optimalizace párování mikrovlnného záření mezi EPR stolem a EPR sondou. Světově unikátní spektrometr pracující ve vysokých polích a na vysokých frekvencích vyvíjený skupinou Petra Neugebauera na CEITEC VUT je již několik let v provozu a automatizace párování mikrovlnného svazku vylepší výsledky produkované na tomto spektroskopii. Student se v prvních pěti kapitolách práce zabývá základy EPR spektroskopie a jeho využití v aplikacích spojených s dynamickou magnetickou polarizací a problematikou navozování MW svazků mezi EPR stolem a EPR sondou. Kapitoly jsou zpracované pečlivě a dostatečně rozsáhlé. Nepopisují jen obecně fungování EPR, ale jdou hlouběji a popisují i problémy, se kterými se lze při realizaci optimalizace párování mikrovlnného záření setkat. Vytknul bych snad jen to, že někdy až příliš odbočují od hlavního tématu práce. V praktické části student popisuje návrh testovacího držáku EPR sondy mimo magnet. Zde už musím mít hned několik výhrad. Student v textu úplně opomenul zmínit detail návrhu a také celkově funkčnost držáku EPR sondy popisuje jen velmi vágně. V dalších dvou kapitolách se student zabývá návrhem a realizací automatického párování společně s jeho testováním a souhrnem výsledků. Na závěr prezentuje výpočet a simulaci spektra LiPc pomocí blochových rovnic. V této části postrádám detailnější vysvětlení parametrů. I diskuzi by výrazně pomohlo důkladnější odůvodnění vybraných parametrů a jejich vliv na spektrum. Zmiňované téma je pro studenta bakalářského stupně bez znalosti základů kvantové fyziky velice náročné. Student tak při zpracování závěrečné práce prokázal silnou motivaci se potřebnou látku doučit. Díky jeho pečlivosti a pozitivnímu přístupu k práci vyřešil všechny stanovené úkoly. I přestože byl při zpracování jednotlivých úkolů někdy méně samostatný, hodnotím odvedenou práci velmi kladně. Proto je ohromná škoda, že samotný text plně neodráží kvalitu odvedené práce. Po formální a grafické stránce by si text zasloužil hned několik úprav a změn, odráží se na nich to, že student práci dodělával ve spěchu. Nutno však zmínit, že práce je psána v angličtině, což si jistě zaslouží ocenění. Vůbec nejslabším stránkou práce je však práce s literaturou, která je až na hraně přijatelnosti. Student často fakta opírá o málo relevantní zdroje a v některých případech jsou citace uvedeny nesprávně. S ohledem na výše uvedené nedostatky týkající se především formální stránky, hodnotím tuto bakalářskou práci za C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací E
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Konečný, Martin

Tomáš Fargač se ve své bakalářské práci zabývá rychlou skenovací elektronovou paramagnetickou resonancí (Rapid Scan EPR), což je bezpochyby velice zajímavé a aktuální téma a to i v celosvětovém měřítku. Hlavním cílem práce byl upgrade stávajícího EPR zařízení (CEITEC) o možnost automatického párování kvazi-optické mikrovlnné soustavy se vzorkovou tyčí umístěnou v kryostatu supravodivého magnetu a díky tomu maximalizovat měřený EPR signál. Dalším cílem bylo otestovat optimalizované spárování měřením EPR spektra vybraných radikálů a stanovit jejich spinové relaxační časy. První část práce a zároveň větší část práce se věnuje vysvětlení samotného fyzikálního principu EPR a instrumentaci v pozadí EPR spektroskopie. Nicméně ve své podstatě jde pouze o hrubou kompilaci informací z různých zdrojů. Vzhledem k tomu, že popis EPR spektroskopie je uveden jako jeden z cílů práce, očekával bych více autorovi inciativy a vlastního vkladu při psaní tohoto úvodu do EPR spektroskopie. Kvalitu ve velké míře snižuje nízká grafická a stylistická úprava práce. Celá práce je psaná v anglickém jazyce a obsahuje tedy i jazykové nedostatky, které ale nejsou nijak závažné a neovlivňují porozumění textu. Zde bych naopak chtěl vyzdvihnout a podpořit autorův záměr psát práci v anglickém jazyce a tuto snahu hodnotím velice pozitivně. Druhá část práce pojednává o vývoji a testování softwaru navrženého pro automatické párování kvazi-optické mikrovlnné soustavy se vzorkovou tyčí. Postupně je vysvětlen algoritmus vedoucí k nalezení optimální polohy optického stolu vzhledem ke vzorkové tyči, představen samotný návrh párovacího softwaru vytvořený v programu LabVIEW a na závěr jsou porovnány EPR měření radikálu TEMPO provedené před a po aplikaci párovacího softwaru. Z dosažených výsledků je zřejmé, že se Tomáši Fargačovi povedlo úspěšně zprovoznit automatické párování mezi optickou sestavou a vzorkovou tyčí. Tomáš Fargač odvedl během svého bakalářského projektu kus práce, která má bezpochyby svou hodnotu i pro celou EPR skupinu na CEITEC, a prokázal své dovednosti v oblasti kontroly hardwaru a návrhu ovládacího softwaru ve vývojovém prostředí LabVIEW. Nicméně vzhledem k výše zmíněným nedostatkům hodnotím bakalářskou práci výslednou známkou D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 132428