ŠTASTNÝ, P. Aplikace algoritmů prediktivní údržby na monitorování stavu experimentálního pneumatického zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Dobossy, Barnabás

Študent Petr Šťastný v rámci svojej bakalárskej práce sa podieľal na riešení projektu Technologickej agentúry ČR medzi VUT Brno a firmou MDS Solutions. Petr Štastný sa v rámci svojej práce zaoberal so skúmaním možnosti aplikácie metodiky prediktívnej údržby na detekciu a izoláciu porúch zo senzorických meraní na experimentálnom pneumatickom zariadení. Vzhľadom k tomu, že na začiatku projektu oblasť prediktívnej údržby bola pre pána Šťastného nová a neznáma, podarilo sa mu sa v nej rýchlo zorientovať, a samostatne si osvojiť znalosti potrebné k riešeniu danej problematiky. Postup študenta a jeho dosiahnuté výsledky považujem za veľmi dobré. Samotné spracovanie bakalárskej práce ale ďaleko zaostáva za výsledkami a kvalitou práce vykonanej v rámci praktickej časti zadania. Predpokladám , že je to výsledkom neideálneho time managementu študenta. Hlavné nedostatky sa dajú pozorovať nielen iba v rešeršnej časti , ale aj v popisu postupu vlastnej praktickej práce. V rešeršnej časti študent nevenoval dostatočnú pozornosť popisu postupu získavania štatistických príznakov . Mierným nedostatkom sa javí aj nevyváženosť pozornosti venovanej jednotlivým častiam danej problematiky. Vlastnú prácu študent popísal iba veľmi stručne a neúplne a preto jeho práca neodzrkadluje celkom presné množstvo vykonanej práce a vloženého úsilia pri riešení bakalárskej práce. Celkovo prácu hodnotím známkou B - veľmi dobré a doporučujem k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Brablc, Martin

Bakalářská práce studenta Petra Šťastného se zabývá sběrem dat a aplikací algoritmů prediktivní údržby na příkladu experimentálního pneumatického zařízení. Celkově lze říct, že zadání bylo splněno a dosažené výsledky jsou užitečné a jistě budou využity při dalších experimentech. Je zřejmé, že za zpracováním zadání je hodně úsilí. Samotnému textu bakalářské práce lze ale mnoho vytknout, její textová část má pouze 24 stran, je velmi stručná a chybí v ní mnoho důležitých informací. Příkladem je měření a zpracování dat – tedy pro práci stěžejní 2 a 3 bod zadání. O jednotlivých senzorech a jak jsou naměřené signály přepočítány na výsledné fyzikální veličiny není v práci uvedeno téměř nic, až v elektronické příloze (doplněné na vyžádání oponenta) lze toto dohledat. Ještě více překvapí, že v celé práci, ani v příloze, není uveden jediný graf, jediná ukázka naměřených signálů, kterých student sesbíral několik GB, a které dále zpracovával. Část popisující aplikaci metod prediktivní údržby je dostatečná, i když i zde postrádám mnoho informací, například ukázku rozložení datových bodů v prostoru atributů. K práci mám dále připomínky: - Text rešeršní část je velmi obecný, natolik zhuštěný, že přestává být pochopitelný. - Místy se v textu popisují výpočty slovně, místo aby autor uvedl vzorec (např. v sekci 2.4.1) a závěry bez vysvětlení nebo citace zdroje (např. předposlední odstavec sekce 3.4). - V závěru autor doporučuje nejvhodnější sensor – enkodér – ale výběr se provádí pouze na základě dosažených výsledků, nebere v úvahu cenu senzorů a jednoduchost jejich nasazení v praktické aplikaci. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením uspokojivě - D, v případě dobrého zodpovězení otázek bych se přikláněl i k lepšímu hodnocení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 132638