CHALUPA, T. Chytrá zásuvka pro dobíjení elektrospotřebičů ve veřejných prostorech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Zuth, Daniel

Práce se měla dle zadání zabývat návrhem a konstrukcí modelu chytré zásuvky, který by sloužil jako otevřený systém pro testování možností takového konceptu. Teoretická část se zabývá podrobnou rešerší na dané téma a na použitelné prvky pro realizaci, kde byl kladen důraz na modulárnost systému. Praktická část je rozdělena na realizaci SW částí, kdy byl použit záznam do externího databázového systému a HW část, která kromě zapojení jednotlivých komponent řeší i umístění do navrženého a vytištěného boxu. Student musel prokázat znalost v několika oborech.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Marada, Tomáš

Cílem předložené bakalářské práce byl návrh a realizace chytré zásuvky, která bude sloužit pro dobíjení elektrospotřebičů ve veřejných prostorách. Jedná se o středně obtížnou úlohu s velkou částí praktické realizace HW a SW vybavení. Navržené řešení umožňuje ověřování uživatelů na základě přiloženého RFID tagu a monitorování průběhu nabíjení. K tomu využívá komunikaci s externí cloudovou databází. Samotná realizace prototypu byla v práci rozdělena do tří hlavních částí, řídicí, elektrotechnické a mechanické. V úvodu je také doplněna rešeršní částí, věnující se problematice mikrokontrolerů, cloudových systémů a RFID technologií. Otestování funkčnosti sestaveného prototypu ukázalo, že zařízení je po všech stránkách funkční. V rámci práce bylo také vyzkoušeno dobíjení dvou elektrospotřebičů (mobilního telefonu a elektrokola) které ukázalo, že měření veličin většinou poskytuje vyrovnané hodnoty. Práce byla zakončena popisem možných budoucích rozšíření tohoto zařízení. Práce je zpracována přehledně a logicky. Grafická a stylistická úroveň práce je dobrá s malým množstvím překlepů. Cíle práce byly splněny a zadané téma lze tedy považovat za splněné v požadovaném rozsahu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132680