LETRIK, L. Laboratorní model ručního manipulátoru s kompenzací zátěže [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Adámek, Roman

Předkládaná práce pana Letrika se zabývá návrhem a konstrukcí ukázkového modelu jednoosého manipulátoru s komepenzací zátěže. Výtku k práci bych měl ohledně zpracování dat v kapitole 6.2.2 měření hmotnosti závaží, kdy na obrázku 6.1 nesedí rovnice proložené přímky s její podobou v grafu. Tato chyba pravděpodobně způsobila i to, že hodnoty v grafu 6.2 neodpovídají hodnotám z grafu 6.1 po odstranění lineárního trendu. Zároveň tvrzení studenta, že chyby v měření jsou hlavně způsobené konstrukcí použitého BLDC motoru, by bylo vhodné experimentálně ověřit. Student pracoval během řešení velmi samostatně a již brzy měl prezentovatelné výsledky. Výsledné zařízení je funkční a všechny cíle zadání byly splněny. Bakalářskou práci hodnotím známkou B a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Najman, Jan

Pan Letrik se ve své práci zabýval návrhem a konstrukcí ručně ovládaného manipulátoru s kompenzací zátěže. V rešeršní části je popsána historie a princip fungování tohoto typu zařízení. Tato sekce je poměrně stručná a obecná. Dále následuje již sekce popisující modelování a simulaci zařízení v prostředí MATLAB/Simulink. Rovnice v kapitole 4.2 jsou předloženy bez podrobnějšího popisu, přičemž mám výhrady například k rovnicím 4.8 – 4.10, kde se pracuje s momenty setrvačnosti bez uvažování převodového poměru. V experimentální části mi není zcela jasný význam grafů chyby měření hmotnosti závaží v kapitole 6.2.2. Například obrázek 6.1 neodpovídá rovnici 6.1, a po provedení korekce chyby měření bych očekával nulovou střední odchylku, což na obrázku 6.2 vidět není. Po formální stránce bych vytknul chybu v číslování stran, občasné překlepy a také nedostatky po stránce logické návaznosti jednotlivých sekcí. Navzdory výše uvedeným výtkám odvedl student mnoho praktické práce a dokázal zprovoznit celý výukový model od návrhu mechanismu, přes simulaci až po úspěšnou implementaci řídicího algoritmu na reálném zařízení. Chválím i vytvoření názorné vizualizace v rámci simulace a návrh mechanických dílů s využitím 3D tisku. Práci proto při uspokojivém zodpovězení dotazů doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou „velmi dobře“ / B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132746