KUBĚNOVÁ, K. Návrh zařízení pro měření průtoku vzduchu v kanále libovolného průřezu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Musil, Filip

Slečna Kuběnová se ve své bakalářské práci zabývá návrhem a tvorbou zařízení pro měření průtoku vzduchu. Motivací práce bylo vytvořit mobilní zařízení, které je snadno obsluhovatelné, napájené z akumulátoru a umožňuje logovat data na SD kartu. Studentka v průběhu tvorby práce příliš nekonzultovala, a to se odrazilo i na výsledném zařízení. To je sice funkční, ale na nízké úrovni zpracování. Plastová krabička nedoléhá a obsahuje uvolněnou součást, která v ní hrká. Chybí některé šroubky a vypínací tlačítko příliš nesedí v určeném otvoru. Z pohledu formální stránky je práce podprůměrná. Úroveň snižuje především nedbalá úprava, jelikož byla práce psána na poslední chvíli. Chybí zarovnání do bloku, styl popisků obrázků je špatně formátovaný. Seznam literatury postrádá jakékoliv formátování, jsou zde obsaženy různé styly písma a některá slova se dokonce překrývají. Při čtení práce v elektronické podobě (v programu Acrobat Reader) se zobrazují chybová hlášení a strana 29 se občas nezobrazuje. Kladně hodnotím samostatnost studentky při řešení problémů, na které narazila při tvorbě zařízení. Naopak v práci chybí detailnější popis zařízení jako celku. Je zde obsaženo pouze funkční schéma, ale chybí fotodokumentace vnitřku zařízení. Velkým nedostatkem je, že rovněž chybějící popis fyzikálního principu, na jehož základě zařízení funguje. Cíle práce byly splněny, a i přes výše zmíněné nedostatky doporučuji práci k obhajobě s hodnocením D/uspokojivě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací E
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Vlach, Radek

Bakalářská práce Karolíny Kuběnové se zabývá návrhem zařízení pro měření průtoku vzduchu v libovolném kanále. Podstatná část práce se zabývá rozborem metod měření průtoků vzduchu založených na různých principech. Teoretická část je až na malé nepřesnosti v pořádku. Problém nastává popisu vlastní realizace měřicího zařízení. Není jasné jak dospěla k realizaci zařízení. Navíc v celé práci není fotografie finální verze zařízení . Je tam pouze obrázek krabičky s displejem a klávesnicí. Co je uvnitř je otázkou. V práci chybí jakékoliv schéma zapojení periferií s elektronikou. Ani v příloze není uvedena deska plošného spoje nebo jak to bylo realizováno. Popis vlastního ověřovacího měření je dosti chaotické a nezaujatý čtenář musí mít značné nejasnosti jak měření proběhlo. Celá práce na mně působí dojmem, že byla dělána na poslední chvíli a chybí tak v ní značná část podstatných věcí. V případě že je zařízení funkční a studentka odpoví na moje dotazy, tak i přes moje připomínky doporučují práci k obhajobě s celkovým hodnocením E.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 132898