TOMEŠOVÁ, T. Autonomní jednokanálový deinterleaving [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Hübnerová, Zuzana

Bc. Tomešová se ve své práci věnuje metodám autonomního deinterleavingu využívaného při identifikaci počtu emiterů a odhadu parametrů jejich signálu zachyceného na radaru. Po přehledné rešerši jednoparametrických metod věnuje pozornost především dvěma víceparametrickým clusterovým metodám a to spíše algoritmické metodě DBSCAN a pak variačním bayesovským metodám. Především variační bayesovské metody vyžadovaly důkladné a pečlivé studium více zdrojů. V práci uvedená verze variační bayesovské metody dovolující přítomnost odlehlých hodnot je modifikací přístupu Revillon et al., 2019. Srovnávací simulační studie naznačuje v jakých případech je vhodnější upřednostňovat jednu ze studovaných metod. Je na místě zmínit, že vše bylo pečlivě zprogramováno v Pythonu. Jsem přesvědčená, že pro vedoucího je nejlepší, když diplomanta zadané téma baví, zajímá a snaží se pracovat, co nejvíce samostatně. Všechny tyto pozitivní vlastnosti se při práci s Bc. Tomešovou setkaly, takže mi bylo radostí její práci vést.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Žák, Libor

Diplomová práce „Autonomní jednokanálový deinterleaving“ se zabývá popsání používaných metod a jejich chování vůči zkreslujícím vlivům a dále navržením vhodných metod pro autonomní jednokanálový deinterleaving. Jejich účinnost bude ověřena na simulovaných datech a datech z reálného provozu. Diplomová práce se dělí na 5. kapitol. V prvních třech jsou popsány metody. Ve čtvrté jsou blíže popsány vybrané metody a v páté je vyhodnocení vybraných metod na simulovaných a reálných datech. Diplomová práce je napsána přehledně bez většího množství překlepů. Pro větší přehlednost obrázků (např. 2.4) by bylo vhodné.je zvětšit. Také se zde vyskytují špatné popisky obrázků 5.5, 5.8., 5.11. atd. Přínos diplomové práce je v podrobném rozepsání vybraných metod v kapitole 4 a zvláště pak v experimentální části. Vyhodnocení experimentální části (vybraných metod) je přehledně popsáno v závěru. Lze tedy konstatovat, že studentka splnila zadání diplomové práce. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 133321