ŠESTÁK, O. Návrh poskytování komplexních služeb pro rodinný podnik působící v oblasti designu a vybavení interiérů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bumberová, Veronika

Overall, the final report is prepared in a satisfactory manner. It contains a more significant shortcoming, which, however, does not affect the objectives of the bachelor´s thesis. Question No. 1: What is the overall benefit of the proposals in the form of expected sales and strengthening the company's position in the B2B market in the Czech Republic? Question No. 2: In thesis, you propose to strengthen the presentation and communication of the department or design activities to the B2B market in the form of new websites (others via Facebook and Instagram), how do you further recommend unifying the offer of comprehensive services under a single brand Casamoderna s.r.o.? Question No. 3: Why did you choose the framework of the general SLEPT analysis as part of the solution of the problem, and how are the results of this analysis supportive for the design part? Question No. 4: Why did you choose the BEP analysis method as part of the financial evaluation of the plan?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Práce je s ohledem na stanovený hlavní cíl a dílčí cíle zpracovaná na dostatečné úrovni. Výsledky z provedených analýz podporují pouze některé vybrané návrhy rozvojových intervencí v rámci poskytování komplexních služeb pro B2B segment. Autor se v práci snaží dodržovat nastavený cíl, nicméně přínosy z návrhů postrádají propojení na stanovení tržního potenciálu u B2B segmentu (např. ve spádové oblasti) a s tím související tržby.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C V práci jsou použity jak standardní analytické metody v rámci analýzy a zhodnocení kontextu prostředí, tak i méně standardní nástroje jakými jsou například "Servis Blueprint" pro modelování a návrh procesů služeb nebo strategický rámec zhodnocení COP. V rámci práce, je sběr dat pro zhodnocení kontextu prostředí tažen zejména subjektivní zkušeností zaměstnanců firmy, což je relevantní zdroj dat, ale obecně bych uvítala i více objektivní data, zvlášť u stanovení tržního potenciálu nebo chování zákazníků či konkurentů. V rámci obsahu práce byla zařazena obecná analýza SLEPT, která však nemá v rámci analýzy a návrhů žádné odůvodnění ani oporu. To samé se týká nevhodně zvolené metody BEP pro zhodnocení finanční náročnosti a přínosů návrhů.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Z hlediska schopnosti interpretovat dosažené výsledky z analýz a vyvozovat z nich závěry, je na relativně dobré úrovni, zejména v oblasti interních faktorů rodinné společnosti. Avšak některé dílčí analýzy a zhodnocení (například Porterův model, analýza obecného prostředí SLEPT) postrádají hlubší analýzu a interpretaci ve vazbě na identifikované faktory. Analýza tržního potenciálu nebyla v rámci analytické části práce zcela uchopena pro podporu odhadů potenciálu a očekávaných přínosů v návrzích. Návrhy navazují na rámec COP s okamžitými implementačními akcemi a jejich dopadem na prvky organizace, jejíchž zařazení v rámci vize a 3D pojetí cílů figuruje na konci. Cíle těchto akcí postrádají princip SMART, byť se jedná pouze o návrh konceptu. Očekávané přínosy tak mohli být taženy cíli, když už ne oporou výsledků z provedených analýz.
Praktická využitelnost výsledků D Práce je v praxi reálně použitelná jako podpůrný podklad pro implementaci rozvojových aktivit s cílem posílit prezentaci a komunikaci oblasti designu, ne však společnosti jako celek. Zefektivnění procesu formou implementace CRM systému nebo účetního softwaru je spíše okrajovou záležitostí, kde autor ponechává implementaci plně v kompetenci vedení společnosti bez kalkulace nákladů. V návrzích postrádám propracovanější formu a vizualizaci nového či modifikovaného business modelu s orientací na B2B segment pro okamžitý přehled. Návrhy obsahují klíčová zjištění, které měli být součástí analýz (např. kalkulace průměrné ceny za projekt/zakázku). Proces nabídky komplexních služeb, který je představen v návrzích a vizualizován nástrojem Servis BluePrint, je v praxi daleko náročnější na etapy a spolupráci v rámci divizí, než autor popisuje (inspirací mohla být příloha 1). Z návrhů také není patrné, k jakému procentuálními navýšení tržeb dojde oproti stávajícímu stavu a to ve vazbě na tržní potenciál, stanovený cíl a ve vazbě na posílení pozice.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Práce obsahuje teoretickou, analytickou a návrhovou část a celkově splňuje formální náležitosti dané směrnicí, nicméně výtku mám k formátování textu v rámci práce (např. strana 31, 39 atd.). Student v práci používá adekvátní terminologii a odborná jazyková úroveň odpovídá zvolené problematice. Nedostatky se objevují ve zbytečných podkapitolách tvořící jednu větu nebo odstavec, který ne zcela dostatečně popisuje daný kontext (například kapitola 1.2.2).
Práce s informačními zdroji, včetně citací B V práci je s citacemi pracováno na velmi dobré úrovni s ohledem na použitou odbornou literaturu, tak i získávání firemních informací od zaměstnanců.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Zich, Robert

Bachelor thesis is based on relatively wide range of concepts. The question is if application of all those concepts was necessary. The main weaknesses can be seen in financial aspects – focus on sales should be reflected in the analytical part and in the proposal. Proposal as such can be seen mainly as good framework for the next steps in strategic development od the company. Questions: How would you evaluate and measure the market potential? Explain how exactly your proposal support growth of sales. What should be next steps in company development?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků D
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
D

eVSKP id 133312