PUKOVÁ, K. Hodnocení finanční situace vybrané soukromoprávní korporace metodami finanční analýzy a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Hanušová, Helena

Analytická část je zpracována velmi dobře, charakteristika firmy vystihuje její specifika. Vlastní výpočty jsou přehledně seřazeny do tabulek, vždy jsou doplňovány o grafy a na závěr každé skupiny ukazatelů je zpracováno krátké zhodnocen jejich vývoje, ovšem bez nalezení vzájemných souvislostí mezi skupinami ukazatelů, ne vždy zohlednila specifika oboru podnikání. Závěrečné zhodnocení (kap. 3.8) neuvádí přehledně problémy CYRRUS, a.s. V Návrzích řešení je pasáž, která měla být součástí závěrů z analýz. V návrhové části autorka nerozlišuje mezi návrhem a doporučením, neuvádí jaký dopad by realizace navržených opatření měla na ukazatele ukazatele fin.an, tedy jak by se změnil stávající stav.. Předkládané návrhy jsou reálné a jejich realizace by zlepšila stávající stav. Práci d o p o r u č u j i k obhajobě. Při obhajobě doporučuji zodpovědět následující otázku: 1. Vyberte libovolný z vašich návrhů a dokumentujte, které ukazatele fon. an. budou ovlivněny a jak.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Cíl práce byl splněn.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Zvolený postup řešení je obvyklý, stejně jako použité metody.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací C V kap. 2.4. chybí u VZaZ informace o 2 možných způsobech klasifikace nákladů a skutečnosti, že výkaz zachycuje 2 po sobě jdoucí období, u Cash flow pak 2 možnosti jeho zpracování. V teoretické části jsou u soustav ukazatelů zmíněny jen dva modely.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pelc,, Petr

Autorka srozumitelně definuje cíle, postupy a dosažené výsledky své práce. Kladně hodnotím vyváženost mezi teoretickým úvodem do problematiky a praktickou částí finanční analýzy se zaměřením na absolutní, rozdílové a komparativní ukazatele. Rovněž rozbor jednotlivých specifik dané společnosti vnímám jako přínosný pro komplexnější analýzu finanční situace. V závěru práce autorka prezentuje návrhy, které by měly vést ke zlepšení finanční situace společnosti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 133868