VOŽENÍLKOVÁ, K. Hodnocení finanční situace vybrané soukromoprávní korporace metodami finanční analýzy a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Hanušová, Helena

Výpočty ukazatelů jsou přehledné, doplňované grafy a komentářem, který je vetšinou pouze popisný, závěrečné hodnocení (kap. 2.6.) rovněž. V návrhové části autorka předložila tři náměty, přičež nerozlišovala mezi návrhem a doporučením. Neuvádí, jak tyto náměty souvisejí s výsledky analýz, ani jak by jejich realizace zlepšila zjištěný stav , respektive hodnoty ukazatelů. Práci d o p o r u č u j i k obhajobě. Při obhajobě doporučuji zodpovědět následující otázku: 1. Vyberte jeden z předložených námětů a uveďte ty ukazatele, jejichž výška bude touto realizací významněji ovlivněna a ukažte jak bude ovlivněna (které hodnoty v ukazateli porostou či poklesnou).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Cíl práce byl splněn.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Zvolený postup zpracování je obyklý, stejně jako použité metody.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Autorce se příliš nedařilo využít poznatky z provedených výpočtů, rozpoznat příčiny jejich vývoje a odkrýt návaznost a provázanost mezi jednotlivými skupinami ukazatelů.
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B V kap. 1.1.2 chybí zmínění o problémech oceňování, u Rpzvahy fakt že zachycuje stavové veličiny, Tab.,3 uvádí strukturu rozvahy, ale ne Rozvahy jako povinného úč.výkazu. V kap. 1.1.6.2 chybí vzorec výpočtu i konstatování že se používá i pro tokové ukazatele, v soustavách ukazatelů autorka zmiňuje jen dva. Charakteristika analyzované společnosti obsahuje podstatné informace.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Němcová, Veronika

Bakalářská práce na téma Hodnocení finanční situace vybrané soukromoprávní korporace metodami finanční analýzy a návrhy na její zlepšení byla zpracována dostatečně jak formálně, tak obsahově. Práce je přehledně rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části autorka vychází z odborných literatur, která je citována podle normy bez zásadních chyb. V praktické části jsou použity tabulky a grafy, které odkazují na metody finanční analýzy. Pozitivně hodnotím vlastní návrhy řešení reflektující výsledky analýzy, které jsou zpracovány v praktické části a mohly by být oceněny vedením společnosti. Cíle práce byly splněny. Práce obsahuje logickou strukturu, jednotlivé kapitoly na sebe navazují, působí jako celek a splňuje požadavky na bakalářskou práci. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 133874