SIVENKOVA, D. Hodnocení finanční situace vybrané soukromoprávní korporace metodami finanční analýzy a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Hanušová, Helena

Ve výpočtové části práce jsou některé ukazatele doplněny grafy, úroveň vyodnocování vývoje jednotlivých ukazatelů i skupin ukazatelů kolísá , převažuje však popisný charakter, stejně jako u celkového zhodnocení finanční situace (kap. 2.5.) Návrhová část obsahuje doporučení, která jsou realizovatelná a ve většině případů jsou argumentačně vhodně podložená.. Zejména v této části práce se však projevuje jazyková bariéra autorky. Práci doporučujik obhajobě. Při obhajobě doporučuji zodpovědět následující otázku: Na str. 68 uvádíte "současný rizikový stav kapitálové struktury", ovšem celková zadluženost je nejvyšší v roce 2019 a činí 54% (viz tab.15, str. 56) - zdůvodněte toto tvrzení

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Cíl uvedený v zadání práce autorka parafrázuje, smysl zadání zůstal zachován a cíl byl splněn.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Zvolený postup řešení je obvyklý stejně jako použité metody.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Analýzu absolutních ukazatelů autorka komentuje popisným způsobem, aniž by postihla zásadní specifikum (firma nemá zásoby - ani materiálu, ani hotové či nedokončené výroby), které se promítne do řady dalších ukazatelů fin.analýzy.
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D Úroveň používaného českého jazyka není dobrá (syntaxe, sémantika, pravopis) a to tak, že .snižuje srozumizelnost textu.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C Kap. 1.1.2 je vypracována neúplně. Chybí vazba na druh účetní závěrky, není provedena charakteristika stavových a tokových ukazatelů, ani problematika oceňování. U Rozvahy není zmíněno její vertikální členění u VZaZ rovněž, navíc není zmíněna možnost výběru klasifikace dle druhu nebo účelu. Tabulky 1 a 2 nemají podobu povinných účetních výkazů. V Přílohách měly být povinné účetní výkazy, "vlastní zpracování účetních výkazů" jak uvádí autorka pro přílohy I -XVIII je nejen úplně zbytečné ale i metodicky chybné. Teoretická východiska jsou zpracována vyhovujícím způsobem. Charakteristika společnosti obsahuje jen velmi málo informací, které by napomohly pochopit její specifika .
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Janíčková, Nikola

Studentka zpracovala závěrečnou práci na téma hodnocení finanční situace vybrané soukromoprávní korporace metodami finanční analýzy a návrhy na její zlepšení. V práci zcela chybí provedení analýz vnitřního, vnějšího a konkurenčního prostředí, což považuji za výrazný nedostatek této práce. K hodnocení celkové finanční situace firmy by bylo vhodné použít SWOT analýzu. Kladně hodnotím především zpracování návrhů, které jsou dobře promyšlené a proveditelné. Studentka prokázala schopnost aplikovat získané znalosti v oboru a vyvodit z nich vhodné závěry. Práce je zpracována na velmi dobré úrovni, a proto ji doporučuji k obhajobě. Otázka k obhajobě: Jaký je stav konkurenčního prostředí, které firmu ovlivňuje (Porterův model)?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 134891