GULABIAN, D. Komparace sociální politiky České republiky a Maďarska [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bočková, Nina

Autorka bakalářské práce splnila cíl, který si vytyčila pouze dostatečně. Komparace sice byla provedena, ovšem s využitím jiné než plánované regresní analýzy. Zde došlo k zjevnému nepochopení metodiky, kterou si autorka vybrala k řešení práce. Autorka rozšířila svoji práci o posouzení dopadu pandemie COVID 19 na občany komparovaných států. Na zpracovaní práce pracovala s nadšením a získala velké množství dat, která byla zpracována pouze vizuální komparací, nikoliv regresní analýzou, jak autorka plánovala. Přesto je nutné konstatovat, že práce má svoji vypovídací hodnotu. I přes skutečnost, že obě země nejsou členskými státy Eurozóny, jsou zjištěné hodnoty komparovány jednotně v EUR. Autorka použila pro zjištění dopadu pandemie výzkum prostřednictvím dotazníkového šetření provedeného v České republice a Maďarsku, které vyhodnotila v kapitolách 3.4. a 3.5. Práci DOPORUČUJI K OBHAJOBĚ. Otázky k obhajobě: 1) Popište rozdíl v prezentaci výsledků mezi vámi provedenou komparací a plánovanou regresní analýzou. 2) Existuje statistická závislost mezi výší dávek sociální podpory a přijmy do státního rozpočtu? Zjištění prezentujte graficky i výstupem ze software pro jednotlivé dávky, které jste popisovala v práci. 3) S použitím regresní analýzy predikujte vývoj ve vyplacených dávkách jak v Maďarsku, tak v České republice: podpora v nezaměstnanosti, nemocenské a rodičovského příspěvku. Predikci v roce 2020 porovnejte se skutečnými hodnotami (pokud jsou již k dispozici). 4) Z hodnot, které popisujete v grafu 15, str. 50 nabývá čtenář dojmu, že porodnost v Maďarsku je výrazně vyšší než v ČR při přibližně stejném počtu obyvatel obou zemí. Z textu pod grafem však vyplývá, že v ČR rodí 1 800 000 osob. Interpretujte tyto výsledky, případně proveďte korekci. 5) Jaké hypotézy jste si stanovila pro vyhodnocení dotázníkové šetření? Podařilo se vám hypotézy verifikovat? Doložte výsledky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů E Autorka bakalářské práce splnila cíl, který si vytyčila pouze částečně. Komparace, která byla hlavním cílem byla provedena, nicméně v analytické části měla být provedena regresní analýza. Ta provedená není.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Navržené metody byly pro zpracování bakalářské práce vhodné.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E Autorka provedla komparaci vizuálně a srovnáním získaných dat. Na základě této komparace je schopna interpretovat dosažené výsledky.
Praktická využitelnost výsledků C Provedené srovnání je zajímavé a relevantní, je možné ho využít např. pro zakládání sociálního podnikání.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D Práce splňuje požadavky kladené na formální náležitosti pouze uspokojivě. Např. tabulky nejsou přímo v textu, jsou vkládané, což hodnoty rozmazává. Jazyková úroveň práce je nižší, neboť čeština není rodným jazykem autorky.
Práce s informačními zdroji, včetně citací D Je použité dostatečné množství relevantní literatury, i přes opakované výtky nejsou citace upraveny podle přílohy směrnice 1/2019 příloha č.2B.
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Poláček, Tomáš

Práce splňuje charakter komparace mezi dvěma státy z pohledu pandemické krize. Postrádám ale hlubší rešeršní a hlavně praktickou část. V práci chybí definovaní hypotéz pro výzkumnou část a tudíž taky diskuze. V závěrečném shrnutí bych očekával důkladnější analýzu, než jen že obyvatelé jsou nespokojeni s pandemií. Otázka oponenta: V práci jsem nenašel důvod srovnání ČR a Maďarska. Kde vidíte důvody komparace těchto dvou států?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Praktická využitelnost výsledků E
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji E
Navrhovaná známka
D

eVSKP id 134998