LAHUTOVÁ, I. Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Hornungová, Jana

Předložená bakalářská práce dosahuje standardní úrovně zpracování. Autorka prokázala schopnost interpretovat výsledky a navrhla opatření pro zlepšení stávající situace. Bohužel se nezaměřila na všechny oblasti, které se jeví (z provedené finanční analýzy) jako problémové. V průběhu zpracování pracovala aktivně, pravidelně konzultovala a dodržovala termíny. Práce má praktické využití, návrhy by však mohly být doplněny o porovnání stávající situace se situací po změně. OTÁZKA: 1) Jak byste řešila likviditu společnosti vzhledem k tomu, že ve vámi sledovaném období její výsledky jsou ve srovnání s doporučenými hodnotami i oborovým průměrem mimo dané hraniční meze.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Cíle práce byly splněny, jejich nedostatkem je pouze ne zcela jasná provázanost návrhů na analytickou část, přičemž jiné oblasti, které by podle provedené finanční analýzy měly být řešeny, obsaženy nejsou.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Uvedené postupy a řešení jsou zcela běžné, obecně známé, daná problematika patří mezi nejčastěji řešené v závěrečných pracích. Struktura práce odpovídá tématu.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C Jednotlivé návrhy lze považovat za kvalitní podklad, na jehož základě bude mít podnik možnost využitelnost návrhů zvážit. Uvítala bych porovnání stávající ekonomické situace se situací po změně, případně doplnění jednoduchého modelu predikce.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A Práce je zpracována srozumitelně, v logické posloupnosti. Občas se vyskytují drobné grafické chyby.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Práce s odbornou literaturou je na přijatelné a standardní úrovni, která je pro tento typ prací požadována. Použité zdroje vystihují podstatu zpracovaného tématu.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Mičák, Peter

Študentka vo svojej bakalárskej práci analyzuje finančnú situáciu v podniku s cieľom navrhnúť opatrenia na zlepšenie zistených nedostatkov. Analytická časť práce obsahuje viaceré nedostatky. Príkladom môžu byť tabuľka 6 na strane 38 a tabuľka 7 na strane 39, ktoré obsahujú chybné údaje pre rok 2019. Zvláštne taktiež pôsobia, niektoré výroky autorky, ktoré nie sú podložené žiadnou citáciou, a na ktorých pravdivosť je možné nahliadať prinajlepšom skepticky. V návrhovej časti práce autorka navrhla tri opatrenia, pričom za najdôležitejšie je možné považovať zavedenie eshopu, pretože k nemu smeruje aj ďalšie opatrenie v podobe marketingovej kampane na Facebooku. Návrh zavedenia eshopu však pôsobí veľmi zvláštne, pretože autorka v kapitole 2.1, v ktorej predstavuje spoločnosť píše: „Zboží je dostupné jak na maloobchodních prodejnách, tak na eshopu“. V práci taktiež chýbajú opatrenia, ktoré by jednoznačne nadväzovali na výsledky vykonaných analýz. Verím však, že viaceré nedostatky v bakalárskej práci boli spôsobené skôr nepozornosťou či časovou tiesňou a nie neznalosťou autorky. Celkovo prácu klasifikujem známkou D a odporúčam ju k obhajobe

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků D
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
D

eVSKP id 135408