BUDINOVÁ, N. Vnímání rychlosti vozidla z pohledu rozdílných řidičských zkušeností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bilík, Martin

Nela Budinová k vypracování své práce přistupovala velmi svědomitě a konzultovala jednotlivé kroky. I přes nepříznivou situaci zvládla realizovat poměrně rozsáhlý soubor měření, což lze hodnotit maximálně kladným způsobem. Diplomantkou navržená metodika zpracování dat se jeví jako velmi účinná a bude vhodné ji rozvíjet v dalších navazujících pracích. Celkový dojem kazí určitá "neprovázanost a návaznost " jednotlivých kapitol rešeršní části a slabší interpretace získaných výsledků. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Diplomantka splnila cíle stanovené v zadání diplomové práce, tj. provedla rešerši v oblasti vozidel, dále navrhla a realizovala sadu měření, která následně analyzovala. Výsledky měření pak doplnila o stručné návrhy pro navazující práce v této oblasti.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Provedená rešeršní část práce byla zaměřena na oblast konstrukce vozidel a vnímání řidiče. V teoretické části práce jsou uvedeny podstatné informace a skutečnosti pro návrh experimentů, chybí však jejich lepší vzájemné provázání. Zcela bohužel chybí rešerše prací zabývajících se problematikou odhadů rychlostí.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Diplomantka kompletně navrhla, realizovala a také vyhodnotila poměrně rozsáhlý soubor měření, což lze vzhledem k panujícím opatřením v době vypracovávání práce hodnotit maximálně kladným způsobem. Výsledné tabulky a grafy jsou zaměřeny převážně na četnost jednotlivých "přesností" odhadů. Pro znázornění výsledků by bylo vhodné porovnat data (křivky) v rámci jednoho či více souhrnných grafů.
Odborná úroveň diplomové práce C Předložená diplomová práce je zpracována na dobré odborné úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Poznatky a výsledky práce bude možné využít především ve znalecké činnosti. Z praktického hlediska pak tato práce vytvořila dobrý základ pro navazující práce.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Diplomantka uvedla všechny použité zdroje, u některých (zjevně vlastních) obrázků a grafů však chybí informace o autorství.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Předložená práce je přehledně uspořádána, formálně i odborně je práce zpracována na velmi dobré úrovni.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bradáč, Albert

Celkově práce působí poněkud zmateně. Zcela chybí popis problémové situace. Je sice uvedeno, že účastníci nehod vypovídají o rychlostech, ale již chybí popis toho, co je na stávajícím stavu nedostačujícího a je třeba řešit. Celá teoretická část postrádá jakoukoliv návaznost na provedený experiment. Není uvedena souvislost mezi konstrukcí vozidla, tvarem karoserie, či konstrukcí motoru a odhadem rychlosti. Přitom takovou souvislost nalézt lze. Práce řeší rozdíly v odhadech na základě řidičských zkušeností, zde by bylo možno chápat návaznost na teoretické úvahy o psychologii a vnímání řidiče, avšak v experimentu jsou na rychlosti dotazování spolucestující. Tedy lidé ve zcela odlišné situaci z hlediska okamžitých nároků na soustředění, vykonávané činnosti, odpovědnost a s tím spojený stres. I přes uvedené nedostatky doporučuji práci k obhajobě, zejména s ohledem na rozsah provedeného experimentu..

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Návrhů na vylepšení metodiky prováděného experimentu by se jistě našlo více.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce D Při realizaci měření by bylo vhodné zamezit účastníkům ve výhledu na rychloměr.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody D Práce působí poněkud chaoticky. Originalitu řešení není možné z vlastní práce posoudit, práce zcela postrádá rešerše k dané problematice, tedy k odhadům rychlostí. Jen na ÚSI byly na toto téma zpracovány 4 diplomové práce.
Obtížnost a správnost řešení D Bylo realizováno a zpracováno poměrně velké množství měření, přesto celkově zpracování výsledků a učiněné závěry působí, jakoby byly tzv. "šity horkou jehlou".
Přínos pro praktické i teoretické využití C Pro další teoretické využití by bylo třeba významně rozšířit doporučení pro další měření. Výsledky samotné pak mají potenciál praktického využití při posuzování věrohodnosti výpovědí účastníků dopravních nehod.
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C Zejména grafy četností působí poněkud nepřehledně s ohledem na zvolené dělení rychlostí.
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 127915