KOCOURKOVÁ, M. Aplikace dvoudimenzionálních vrstev dichalkogenidů přechodových kovů v plazmonice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kvapil, Michal

Studentka Monika Kocourková se ve své bakalářské práci věnovala numerickým simulacím interakce plazmonických struktur s monovrstvami dichalkogenidů přechodových kovů (TMD). Při řešení zadaného tématu studentka ukázala velkou míru samostatnosti, svůj postup a dosažené výsledky (vždy již zpracované do textu bakalářské práce) se mnou konzultovala v podstatě jen třikrát. To nicméně mělo i svá negativa, kdy studentka musela po konzultaci velkou část práce značně upravit a některé simulace částečně či zcela změnit. Nicméně nakonec se Monice Kocourkové podařilo sepsat slušnou práci, ze které je vidět velké množství simulací, které bylo provedeno a vyhodnoceno. Získané výsledky, které by však mohly být prezentovány s větším důrazem na jejich význam, ukazují možnosti kombinace plazmonických struktur s monovrstvami TMD, které mohou být (po několika dalších v výpočtech) dále využity při výzkumu na našem ústavu. Předloženou bakalářskou práci hodnotím jako dobrou, tedy klasifikačním stupněm C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hrtoň, Martin

Bakalářská práce je napsána přehledně, jednotlivé části na sebe logicky navazují, text je prakticky bez pravopisných či stylistických chyb, jen výjimečně obsahuje nepřesné či zavádějící formulace a závěry. Co se týče grafické úpravy, výraznější výtku bych měl pouze k přiliš malým popiskům os a legend grafů. Studentka se dokázala zorientovat v poměrně náročném tématu 2D vrstev dichalkogenidů přechodových kovů a jejich aplikace v plazmonice. Rešerše věnovaná zesílení lumiscence v těchto materiálech je zpracována adekvátně, ačkoliv některé teoretické koncepty (např. princip plazmonicky zesílené lumiscence) by si zasloužily rozsáhlejší rozbor. Co předložené bakalářské práci chybí, je nejspíš hlubší diskuze prezentovaných výsledků a jasnější motivace pro studium vybraných systémů, a to zejména v kontextu článků, které se už těmto hybridním plazmonickým strukturám věnovaly v minulosti a na nichž studentka do velké míry staví. Tato absence snahy výrazněji inovovat geometrii studovaných hybridních systémů je asi nejcitelnější. Co je naopak potřeba ocenit, je technické zvládnutí FDTD simulací, kde byl brán zřetel na patřičné zkonvergování výsledků a adaptibilní rozšiřování procházených intervalů při optimalizaci geometrických parametrů. Celkově lze tedy práci hodnotit poměrně kladně, vytyčených cilů bylo dosaženo a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 137029