PRŮCHA, A. Ocenění s využitím informačního modelu budovy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kliment, Daniel

Práce se zabývá možnostmi nákladového ocenění s využitím informačního modelu budovy, řeší tak velmi aktuální téma zavádění digitalizace do stavebnictví. Úvodní části definuje informační model budovy, konkrétně jeho představení, historii a pricip fungování. Daná problematika je popsána srozumitelně včetně analýzy současného stavu, implementace v tuzemsku a v zahraničí. Pozitivně hodnotím množství informací odkazující se na zahraniční zdroje a literaturu. Hlavní část práce se zabývá tvorbou BIM modelu, nákladovým oceněním vybranými klasickými zpsůoby a oceněním s využitím informačního modelu budovy. V závěrečné části práce je uvedeno porovnání zpracovaných výstupů, shrnutí výhod a nevýhod jednotlivých způsobů nákladového ocenění, vyhodnocení a diskuze. Rozsah zadání a cíle práce byly naplněny. Zpracování analytické části mohlo být na podrobnější úrovní, ovšem vzhledem k rozsahu a časové náročnosti, hodnotím práci jako velmi zdařilou. Kvituji studentovu iniciativu a snahu při zajišťování podkladů a vlastní tvůrčí činnost spojenou s informačním modelem budovy. Student konzultoval a při řešení práce byl aktivní. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Diplomová práce je přehledná a logicky řazená, obsahuje však množství typografických nedostatků.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Student v práci používal vhodně a výhradně zahraniční zdroje.
Odborná úroveň diplomové práce B Z odborného hlediska je práce na velmi dobré úrovni.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Teoretická část je zpracována na výborné úrovni, což naznačuje, že student se v dané problematice orientuje.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Zpracování analytické části je na dobré úrovni, avšak některé věci mohly být zpracovány ve větší podrobnosti a detailněji rozebrány.
Splnění cíle a rozsahu zadání B Diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním a cílem práce.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Diplomová práce řeší velmi aktuální téma, může mít přínos pro praktické i teoretické využití v dané oblasti, zejména pro seznámení se s danou problematikou.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Venkrbec, Václav

Práce se věnuje oceňování budov v souvislosti s aktuální problematikou digitalizace stavebnictví (též Stavebnictví 4.0), jež je reprezentována především koncepcí BIM. Vzhledem k faktu, že je koncepce zavádění metody BIM již na vládní úrovni v ČR schválena, je předložená práce vysoce aktuálním tématem. Autor se v teoretické rovině zabývá dimenzionalitou BIM a blíže popisuje dimenzi 5D, dále se podrobně věnuje nákladovému oceňování. Teoretický základ práce považuji za kvalitně a vhodně zpracován. Autor v rámci praktické části uchopil aktuálně dostupné platformy pro oceňování budov a porovnal nákladové ocenění dle výsledků, dosažených za pomocí jednotlivých BIM platforem, dále pak ocenění dle THU a rovněž dle položkového rozpočtu. Rozsah práce považuji za optimální. Dosažené výsledky a prezentace porovnání jsou jasné a dobře čitelné. Práce je rozumně rozsáhlá a poskytuje čtenáři kvalitní základ pro vhled do problematiky. Dotazy k práci uvádím z důvodu inicializace diskuze k dané problematice před státní komisí. Dále konstatuji, že autor prokázal schopnosti samostatně uchopit, zpracovat a následně prezentovat výsledky do jasných inženýrských výstupů. Je mi potěšením, že mohu práci doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Rozsah práce je definován v zadání a následně je popsán autorem. Práce je ucelená, přehledná, dobře čtivá. Práci považuji za úplnou a svým rozsahem vyhovující.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A K cíli vyhodnotit přínos informačního modelu budovy (BIM) pro ocenění budovy byl zvolen vhodný postup, který obsahuje rešerši metod, následné experimentální ověření na vlastním testovacím informačním modelu a vyhodnocení dostupných platforem pro oceňování za využití BIM principů.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A Originalita spočívá v novosti použitých metod. Student měl možnost testovat na trhu prozatím nedostupný produkt v podobě pluginu. Podkladový model byl vytvořen studentem. Použité metody oceňování jsou etablované a pokrývají konvenční oceňovací způsoby, využívané v praxi.
Obtížnost a správnost řešení A Míra obtížnosti diplomové práce, resp. použitých metod odpovídá běžným standardům diplomových prací s důrazem na praktické využití. Řešení bylo dostatečně vysvětleno a výsledky interpretovány, což považuji za správný postup.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Práce se zabývá vysoce aktuálním tématem s primárním zaměřením pro využití v praxi. Pro oceňování stavebních objektů na základě BIM metod má práce přínos pro seznámení se s touto problematikou s praktickou demonstrací. Práce má rovněž dobře zpracovaný teoretický (rešeršní) základ.
Odborná jazyková úroveň B Práce je jasná, dobře čtivá, avšak pro dosažení dokonalého výsledku by některé větné skladby a formulace zasloužily jazykovou korekturu.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Práce se skládá převážně z textů, doplněných četnými obrázky a výstřižky z testovaných software. Některé obrázky jsou horší kvality.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 127911