NOVOTNÝ, V. Analýza dokumentace skutečných poškození vozidel při dopravních nehodách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Vémola, Aleš

Diplomant splnil zadání, provedl popis dokumentace dopravních nehod, sestavil obsáhlou fotodokumentaci s cílem poukázat na základní požadavky takové dokumentace. Získané výsledky v podobě metodiky pořizování fotodokumentace mohou sloužit znalcům při analýze silničních nehod, při při posuzování pojistných podvodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Zpracovanou diplomovou prací byly spněny cíle i rozsah zadání.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Diplomant zpracovanou prací prokázal velmi dobré teoretické znalosti získané studiem.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Zpracování podkladů a vstupních informací v diplomové práci a zvolená metodika je na požadované úrovni a vychází z častých konzultací s vedoucím práce.
Odborná úroveň diplomové práce A Odborná úroveň práce odpovídá požadavků diplomové práce.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Popsaná metodika práce může sloužit pro praktické využití znalců, při posuzování pojistných podvodů.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 69 A V práci diplomant správně pracuje s literaturou včetně literárních odkazů.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Formální úprava práce je na výborné úrovni.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kovanda,, Jan

Předložená práce v rozsahu 89 stran s přílohami odpovídá zadání, je zpracována originálně, pečlivě a se znalostí problematiky. Autor přináší metodická doporučení, přístup systematizuje a závěry dokládá na vhodně zvolených případech. Je potěšitelné, že v této souvislosti byly využity testy prováděné na ČVUT v Praze a autor do svých úvah zahrnul i simulační výpočty založené na řešení pohybových rovnic dynamiky soustav tuhých a poddajných těles. Práce může obohatit obor o metodiku a systém sběru dat pro nehodě pro objektivizaci hodnocení poškození vozidel a vytváří základ pro další zpracování dat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Předložená práce odpovídá zadání, cílem bylo vytvořit metodiku posuzování skutečných poškození vozidel po silničních dopravních nehodách. Autor vzal za základ fotodokumentaci a snažil se vytvořit jednotná pravidla jejího pořizování tak, aby poskytovala jednoznačnou informaci o poškození vozidla. K ověření metodiky použil několik vhodně zvolených případů z praxe.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Přístupem diplomanta k problému je analýza, založená na znalostech ze studia problematiky. Přínosem by byl i pohled na automatické počítačové zpracování dokumentace. Z hlediska automobilní techniky by byl užitečný i pohled a posouzení jednotlivých struktur vozidla podle jejich vlivu na závažnost poškození nosných struktur karosérie a deformačních zón.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A Práce je zjevně autorským dílem diplomanta, využíval vlastní data a postupy, práce má pěknou úroveň a je zřejmé, že se autor v problematice dobře orientuje a tvorbě práce věnoval patřičnou péči a úsilí. V rámci práce a předložené metodiky vypracoval i vlastní formulář v sw Excel pro hodnocení poškození vozidel.
Obtížnost a správnost řešení B Využitá data jsou vhodně zvolena a odvozené závěry jsou správné a využitelné v praxi s cílem zvýšení objektivity sběru informací o následcích nehod v dopravě. Práci by prospěl exaktní přístup, založený na fyzikálních principech z optiky a následný převod dat do formy umožňující automatické a objektivní zpracování grafické informace. Tento požadavek je ale již nad rámec zadání práce. Seznam literatury je vzhledem k rozsahu tématu relativně stručný.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Závěry práce jsou využitelné v praxi a metodika směřuje ke zvýšení objektivity sběru informací po silniční nehodě. Metodice by prospěla úvaha o zpětné vazbě při pořizování dokumentace tak, aby při řešení specifických případů nedocházelo ke ztrátě neobnovitelných dat.
Odborná jazyková úroveň A Celková úroveň práce je velmi pěkná, je zřejmá snaha autora vytvořit práci na výborné úrovni.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Úprava a forma práce odpovídá požadavkům kladeným na tento typ absolventských prací, je psána se znalostí věci, pečlivě a respektuje normy a předpisy.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 24779