HRUŠKOVÁ, J. Určení rychlosti tepové vlny ze záznamu centrálního pulsového tlaku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Závodná, Eva

Kardiovaskulární onemocnění patří mezi nejčastější příčiny úmrtí ve vyspělých průmyslových zemí. Proto nalezení vhodných neinvazivních márkrů pro časnou diagnostiku, nenáročných na čas a provedení je velice žádoucí. Jedním z vhodných kandidátů je rychlost pulzové vlny (RPV) - parametr, který hodnotí stav tepen v organismu a u kterého již byla prokázána souvislost se zvýšeným rizikem mozkových příhod a ischemické choroby srdce. Pro stanovení rychlosti pulzové vlny je v současné době potřeba provést měření na dvou místech těla, přičemž oba záznamy musí splňovat určitá kritéria kvality záznamu. Přestože pro samotné určení stačí asi 10s záznamu, dosáhnout shodné podmínky pro obě místa je u většiny vyšetřovaných osob obtížné a vyšetření trvá 30min i déle. Jana Hrušková ve své práci si zvolila metodu stanovení RPV z rozdílu časového posunu vypuzené a odražené vlny ze záznamu z jediného místa měření. Struktura i rozsah bakalářké práce odpovídá stanoveným požadavkům. Práce je rozdělena na část teoretickou řešící problematiku fyziologie a patologie kardiovaskulárního systému, metodickou, kde jsou prezentovány rovnice pro výpočet RPV, výsledkovou s porovnáním hodnot 10 osob standardní metodou a metodou prezentovanou v práci a nakonec je část diskuze. Práce je doplněna 30 citacemi jak už z klasických papírových, tak i elektronických zdrojů. Vysoce hodnotím aktivní přístup studentky Jany Hruškové k řešenému problému. Program, který Jana Hrušková vytvořila při řešení bakalářské práce, bude zařazen do výzkumu laboratoře Neinvazivních vyšetřovacích metod v kardiologii Fyziologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Chmelař, Milan

Slečna Jana Hrušková se měla ve své bakalářské práci zabývat určením rychlosti šíření pulzové vlny ze záznamu centrálního pulsového tlaku. Měla rovněž za úkol se seznámit s elektrofyziologií kardiovaskulárního systému. dále pak měla vytvořit program, který by měl jednak umožnit načtení a zobrazení dat z přístroje SphygmoCor, dále pak měl umožnit výpočet rychlosti pulzové vlny založený na frekvenční analýze dat získaných z lékařské fakulty Masarykovy univerzity. První část práce, v souladu se zadáním, je věnována popisu elektrofyziologie srdce. Zde bych chtěl poznamenat, že tvrzení, (převzaté z [9]), že pro vytvoření Wilsonovy svorky bylo nutno použít odpory 5kO, aby se zesílil odpor elektrod vychází z nepochopení věci. Odpory stejné velikosti spojující končetinové svody slouží k sečtení těchto napětí a tím k vytvoření Wilsonovy svorky. Zároveň pak nejsou jednotlivé svody spojeny do zkratu (viz str. 15). Další část práce je věnována patofyziologii kardiovaskulárního systému a problémům hypertenze. Důležitou kapitolu tvoří i rozbor proudění krve v artériíích, což bezprostředně souvisí s tím, co mělo být měřeno. Možná zde mohla být podrobněšjší zmínka o vlastnostech arteriální stěny (ta není jen jednovrstvá - co přináší některá specifika ve vztahu k jejímu chování při různých úrovních krevního tlaku). Rozbor rychlosti šíření pulzové vlny pokládám za zajímavý a pro vlastní práci přínosný. Trochu zde vadí volné zacházení se zkratkou pro tento pojem (anglicky - pulse wave velocity - PWV), kde pořadí písmen se dost libovolně v textu střídá. Vlastní metodika experimentu je popsána podrobně a je z ní zřejmé o co autorce této bakalářské práce jde. Stejně tak se mi líbí i popis měření pomocí SpygmoCoru. U tohoto přístroje je ovšem kritická kalibrace pomocí neinvazivního měření krevního tlaku. To trvá určitou dobu a dělá se s časovým zpožděním po sejmutí křivek pomocí aplanační tonometrie. Navíc i vlastní měření jistou dobu trvá. Pokud má někdo kolísavý tlak, pak to může do výsledků měření vnést jistou chybu.Kalibrace ovšem vychází z návodu k přístroji. Vlastní diskuse k naměřeným výsledkům je relativně podrobná. Z hlediska formálního hodnocení práce bych chtěl poznamenat, že trochu nezvykle působí číslování a vlastní popis obrázků nad obrázkem. Jinak si myslím, že až na zmíněnou variabilitu zkratky pro rychlost šíření pulzové vlny je předložená práce zpracována pečlivě. Slečna Jana Hrušková zadání bakalářské práce splnila. Proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
86

eVSKP id 39539