PAVELKA, L. Pojízdný pásový dopravník délky pro stavební materiály a odpady [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Hloska, Jiří

Předkládaná bakalářská práce má povahu konstrukčního návrhu pojízdného šikmého pásového dopravníku, kde cílem bylo vypracovat technickou zprávu zahrnující popis koncepce řešení, funkční a pevnostní výpočet a výkresovou dokumentaci. Těchto cílů bylo dosaženo. Práce je přehledně členěna, orientaci ztěžují pouze ve výpočtové části některé vztahy, které využívají hodnoty koeficientů, jež jsou vypočteny až v následujících rovnicích. Přes drobné překlepy je grafická úprava práce zdařilá. Výkresová dokumentace kromě drobnosti v podobě nepřesného uvedení čísla listu kusovníků pro napínací zařízení obsahuje v případě výkresu hnaného bubnu – svařence zbytečné tolerance děr na čele bubnu a u výkresu napínacího zařízení označení pohledu P, přičemž vhodnější by byl řez P-P. Přes výše uvedené výhrady je práce na celkově solidní úrovni. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Škopán, Miroslav

Pojízdný pásový dopravník délky pro stavební materiály a odpady Předložená bakalářská práce je členěna vcelku logicky a přehledně. Při své práci autor využíval zejména běžných znalostí získaných v průběhu svého studia,ale také znalostí získaných jiným způsobem (zejména internet). Práce obsahuje podrobný výpočet pásového dopravníku včetně jeho pohonu a základní výkresovou dokumentaci (výkres sestavy a podsestavy napínacího zařízení a svařovací sestavu hnaného bubnu). V práci se však p. Pavelka nevyhnul několika drobným chybám zejména formálního charakteru: - drobné nedostatky v technické terminologii, - v práci jsou drobné přepisy, - rozteč válečkových stolic v dopadové části je zbytečně nízká, postačí i 350 mm, - šroub napínacího zařízení by měl být u hlavy veden v kluzném uložení, aby se omezilo nebezpečí jeho ohnutí při manipulaci s dopravníkem, - u součinitele k v rovnici 11 je chybná jednotka - některé věci se v práci zbytečně opakují (volba sypné hmotnosti), - rovnice 26 je s ohledem na odkazovanou tab. 2 nesmyslná, v této tabulce je uvedena přímo plocha A, nikoliv tloušťka čističe - chybí kontrola minimálních sil pásu v horní a dolní větvi u hnaného bubnu - pevnostní výpočet osy a bubnu je nesprávný - jedná se o soustavu dvou dílů. S ohledm na spolehlivost a bezpečnost je však systém dostatečně předimenzován, - nevhodná volba materiálu osy bubnu - mělo by být 11 523 - výkresová dokumentace obsahuje některé drobné konstrukční nedostatky, vyplývající z nižší zkušenosti studenta v oblasti návrhu pásových dopravníků - chybí krytí ložisek hnaného bubnu Předložená práce má i přes některé drobné chyby jak věcného tak převážně formálního charakteru celkově dobrou úroveň a je plně v souladu se zadáním. Lukáš Pavelka tak ve své bakalářské práci prokázal odpovídající znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce či pokračování v dalším stupni studia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Práce s literaturou včetně citací B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 61731