HELEŠICOVÁ, H. Porovnání cen bytového domu v k.ú. Břeclav stanovených dle platných oceňovacích předpisů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Karabec, Jiří

Diplomová práce splňuje požadavky kladené na tento druh prací. Její zaměření vychází z konkrétního zadání. Diplomantka v teoretické části pojednala o způsobech ocenění bytového domů a bytů dle platných oceňovacích předpisů. V praktické části provedla ocenění vybrané nemovitosti formou případové studie. Určité rezervy jsou zejména v závěrečné části práce, kde by stálo za to více analyzovat rozdíl zjištěných cen.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Porovnání výsledných cen ocenění by bylo vhodné v diplomové práci více rozvést.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C V teoretické části jsou uvedeny většinou pouze citace z použité literatury aniž by byly uvedeny do širší souvislosti.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B V analytické části by bylo vhodné podrobněji popsat rozdíly ve zjištěných cenách nemovitosti.
Odborná úroveň diplomové práce B Předložená diplomová práce vesměs splňuje odbornou úroveň požadovanou pro daný typ práce.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Po dopracování analýzy zjištěných cen by bylo možné práci použít pro znaleckou praxi.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 69 A V práci jsou poctivě úváděny použté zdroje. Použitá literatura je zvolena vhodně.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Pro prezentaci výpočtů a výsledků by bylo vhodné použit přehlednější způsob, např. použití vhodného formátování a členění textu a tabulek.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Superatová, Alena

Práce byla vypracována v souladu se zadáním, zvolený přístup k dané problematice byl velmi dobrý, celkovou úroveň práce považuji za dobrou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Práce vcelku splňuje požadavky uložené zadáním. Nedostatky se vyskytují v závěrečné analýze řešeného problému, jež by bylo vhodné více propracovat.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Přístup studentky k diplomové práci je odpovídající k řešenému problému.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C V předložené diplomové práci není sjednocená odborná termnologie týkající se problematiky oceňování nemovitostí. Teoretická část obsahuje pouze citace ze zákonných předpisů a publikací bez uvedení do souvislostí.
Obtížnost a správnost řešení C U předložené práce se jako nedostatek jeví způsob stanovení obvyklé ceny nájemného, kdy je uveden velmi malý reprezentativní vzorek srovnávaných bytových jednotek (u výnosového způsobu ocenění). Ten pak vede k nepřesnému stanovení obvyklého nájemného.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Po odstranění drobných nedostatků by bylo možno použít práci ve znalecké praxi jako námět pro další zkoumání problematiky.
Odborná jazyková úroveň C Odborná jazyková úroveň je vcelku dobrá.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Odborná grafická úprava je dobrá
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 24621