VÍTEK, D. Hnací ústrojí pětiválcového zážehového hvězdicového motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Píštěk, Václav

Cílem diplomové práce bylo navrhnout hnací ústrojí pětiválcového zážehového hvězdicového motoru. S ohledem na rozsáhlost problematiky se diplomant zaměřil na podrobnější zpracování konstrukčního návrhu a výpočtovou kontrolu hlavní ojnice a vedlejších ojnic. Cíle zadání lze považovat za splněné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Kaplan, Zdeněk

Cílem diplomové práce byl konstrukční návrh hnacího ústrojí pětiválcového zážehového hvězdicového motoru a provedení jeho výpočtové kontroly. Válcová jednotka a některé parametry klikového ústrojí vycházely dle zadání z vozidlového zážehového motoru. V úvodních částech práce řeší diplomant problematiku kinematiky klikového mechanismu s vedlejšími ojnicemi a způsob dosažení shodných kompresních poměrů ve všech válcích. Pro řešení těchto dílčích úloh využívá účelně kombinaci analytických a numerických metod, zejména při stanovení amplitud harmonických složek zrychlení pístů. Jako konstrukční řešení volí ojnici pro skládaný klikový hřídel. Hlavní i vedlejší ojnice jsou pak následně podrobněji zpracovány po stránce konstrukčního řešení a výpočtové kontroly. Je také navrženo principiální provedení vývažků na klikovém hřídeli. V závěru práce je uvedeno zhodnocení výsledků a některé náměty na další rozpracování či úpravy řešení ojnice. Z hlediska formální úpravy nejsou v textu větší nedostatky, jako zbytečné se jeví např. uvádět jednotky u obecných vztahů, např. u rovnice (4), (8), atp., vytknout lze některé gramatické chyby ( y-i, např. „Fourierovi“ součinitelé pro rychlost a zrychlení, str. 80), některé drobné přepisy, v obsahu chybí také položka POUŽITÉ INFORMAČNÍ ZDROJE, i když soupis použité literatury je na str. 73-74 uveden. Zadání diplomové práce lze považovat za splněné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Práce s literaturou včetně citací C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 61846