ŠMEJDOVÁ, J. Klimatizace kancelářských prostor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Janotková, Eva

Předložená diplomová práce slečny Bc. Jaroslavy Šmejdové má 117 stran textu, 5 příloh s výpočtem návrhových tepelných ztrát a tepelných zisků pro jednotlivé klimatizované prostory, výpis materiálů, návrh klimatizační jednotky, 5 výkresů (dva formátu A2, tři formátu A1) a CD-R s elektronickou verzí práce. Práce je členěna do 18 kapitol doplněných o Úvod. Cílem diplomové práce byl návrh a dimenzování ústředního klimatizačního zařízení pro kancelářské prostory umístěné v dvoupodlažní budově. Diplomantka zpracovávala práci se zájmem po celý akademický rok, konzultovala řešené problémy a předkládala výsledky své práce. Zvolila správný postup řešení i adekvátní metody. Diplomová práce splňuje požadavky a cíle zadání, má dobrou grafickou úroveň a její výsledky jsou využitelné v praxi. Součástí práce je i stručná Technická zpráva. Návrh klimatizační jednotky byl proveden pracovníkem firmy Partner Klima za účasti diplomantky. V práci je řada přepisů, formálních a stylistických chyb. V obsahu není uvedena kapitola 9 Vzduchovody. Literární odkazy [1] až [9] uvedené v textu práce neodpovídají Seznamu literatury. Bibliografické citace nejsou psány dle normy. V obr. 7-4 není označen stav P a jeho určení neodpovídá popisu v textu. Na str. 82 je zcela nejasně popsán návrh vyústky TSF 200.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Košner, Jan

Předložená diplomová práce Bc. Jaroslavy Šmejdové obsahuje celkem 117 stran textu včetně tabulek, grafů a obrázků a 62 stran příloh. Zadáním práce bylo provést návrh a dimenzování klimatizačního zařízení pro kancelářské místnosti včetně provedení potřebných výpočtů a zpracování projektové dokumentace. Práce je rozdělena celkem do 12 kapitol. V úvodu práce je uveden stručný souhrn klimatizačních zařízení. Následuje popis řešeného objektu, stanovení požadavků na množství větracího vzduchu, výpočet tepelných ztrát objektu, výpočet tepelné zátěže klimatizovaných prostor a psychrometrické výpočty provozu zařízení. Dále je proveden návrh koncových elementů, návrh klimatizační jednotky a strojovny klimatizačního zařízení, který následuje souhrnná technická zpráva VZT zařízení. V závěru je provedeno stručné shrnutí získaných poznatků, seznam použité literatury, seznam použitých zkratek a symbolů, seznam obrázků, tabulek a seznam výkresové dokumentace. V příloze jsou potom v tabulkách uvedeny výsledky výpočtu všech potřebných veličin. K vlastní práci mám pouze následující formální připomínky: - do tepelného odporu podlahy na zemině se započítávají pouze ty vrstvy, které jsou prokazatelně účinně chráněny před účinky vlhkosti (spodní vody), tedy pouze vrstvy nad hydroizolací - navrhované teploty 15 °C v místnostech 111, 112, 113 a 216, 217, 219, 221, 222, 223 dle mého názoru neodpovídají charakteru používání a provozu budovy - kancelářské prostory s teplotou 20°C - navíc před vstupem do prostoru sprch s teplotou 24 °C - při popisu účelu místností striktně doporučuji používat místo věcně nesprávného "sociální zařízení" správné označení "hygienické zařízení" případně "sanitární zařízení" Celkové hodnocení: Diplomová práce je na vysoké odborné a grafické úrovni. V práci je vyčerpávajícím způsobem proveden návrh a dimenzování klimatizačního zařízení včetně přehledného shrnutí postupu výpočtu. Přiložená výkresová dokumentace splňuje všechny požadavky na ni kladené. Diplomant prokázal, že dovede beze zbytku aplikovat poznatky získané v průběhu studia a je schopen samostatné inženýrské činnosti. Predložená diplomová práce svým rozsahem a úrovní zpracování zcela splnila požadavky zadání a proto ji bez výhrad doporučuji k obhajobě před komisí pro záverečné zkoušky v oboru Technika prostředí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 61880