HÁJKOVÁ, T. Čipová a kapilární elektroforéza pro výzkum rakoviny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Provazník, Ivo

Studentka Tereza Hájková se věnovala analýze proteinů, vhodných jako nádorové markery, pomocí kapilární elektroforézy. Na základě informací získaných z bioinformatických databází, optimalizovala metodu a vyhodnotila nejlepší parametry. Dále uplatnila tuto metodu na vzorky krevního séra. Její aktivní přístup se projevil jak při studiu literatury související s projektem, tak i při samotné experimentální práci. Výsledky získané v této práci byly prezentovány na tuzemských i mezinárodních konferencích.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 14/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Babula, Petr

Předkládaná práce čítá 65 stran a je klasického členění. Svým zaměřením směřuje do oblasti elektrochemie a elektrochemické detekce významného proteinu metallothioneinu, který plní řadu významných funkcí a je spojen zejména s detoxikací těžkých kovů. V poslední době se však ukazuje, že metallothionein může hrát roli markeru průběhu nádorového onemocnění, resp. ukazatele oxidativního stresu, a může představovat protektivní molekulu, která chrání nádorové buňky před účinky cytostatik na bázi těžkých kovů, čímž významně snižuje účinnost dané terapie. Vlastní práce je napsána pečlivě, jako oponent bych však ocenil větší množství odkazů na literaturu, zejména z poslední doby, již s ohledem na aktuálnost řešené problematiky. Nepůsobí jistě dobře, pokud jsou ponechány celé odstavce bez patřičných citací. Některé kapitoly (např. část věnovaná fylogenetickým stromům) nepatří do části výsledkové, ale do části teoretické. Závěrem konstatuji, že předložená práce je velmi zajímavá a představuje výchozí bod pro další experimentální práci. Snad jen získané výsledky mohly být více konfrontovány již s publikovanými daty. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 47/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 39532