DENKOVÁ, P. Vliv biodegradace polyhydroxyalkanoátů na vlastnosti a složení půdy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kučerík, Jiří

Diplomová práce se zaměřuje na studium vlivu biodegradace P3HB na některé vlastnosti půdy, která byla v různých variantách zatížena hnojením a růstem rostliny. Studentka zvládla problematiku přípravy půdních vzorků, různorodé metody charakterizace a jejich intepretace. V průběhu práce byla Bc. Pavla Denková velmi aktivní, zvídavá, navrhovala různá řešení, která se často ukázala jako správná. Velmi kladně také hodnotím její schopnost přemýšlet nad daty a jejich významu, což přispělo ke zkvalitnění celé práce. Pozitivně také hodnotím její samostatnost, přičemž ale zároveň bohatě využívala možnosti konzultací. Dalším pozitivním aspektem její práce byla preciznost, což se pozitivně projevilo na reprodukovatelnosti získaných dat. Diplomová práce Bc. Pavly Denkové má logickou strukturu a jednotlivé kapitoly na sebe navzájem navazují. V práci je prezentováno velké množství výsledků, které vedou k návodu, za jakých podmínek lze do půdy vpravovat biodegradabilní polymery bez nebezpečí zhoršení kvality půdy. Práce přináší nové poznatky, které přispějí k pochopení této problematiky. Předložená diplomová práce obsahuje náležitosti kladené na diplomovou práci a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Doležalová Weissmannová, Helena

Diplomová práce Bc. Pavly Denkové je zaměřena na studium vlivu biodegradace poly(R-3-hydroxybutyrátu) na některé vybrané vlastnosti půd. Rešeršní část práce má 5 podkapitol zabývající se biodegradabilními plasty, charakteristikou půd, degradací plastů, vlivem mikroplastů na půdu a půdní organismy a analýzou půd. Tato část práce je pečlivě a srozumitelně sepsána, doplněna vhodnými přehlednými tabulkami a zdařilými obrázky. Experimentální část obsahuje detailní popis experimentů, popis použitých metod s měřícími parametry. Výsledky a diskuze je obsáhlá, obsahuje vhodné setřídění a zpracování dat podle zadané problematiky. Zhodnotila reziduální množství P3HB po degradaci, zaměřila se na zhodnocení ovlivnění půdní organické hmoty v závislosti pro vzorky bez rostlin s hnojivem bez hnojiva s využitím přehledných grafů. Dále zhodnotila výsledky ovlivnění půdní vlhkosti na koncentraci P3HB s hnojivem a bez hnojiva spolu s přítomností rostliny, ovlivnění polní vodní kapacity. Vliv biodegradace P3HB na distribuci půdních částic v různých podmínkách (přítomnost a absence hnojiva, rostliny) je pečlivě doplněna grafy a tabulkami, a také výsledky okomentovány. Shrnutí výsledků koresponduje s vytčenými otázkami zadané problematiky a opírá se i o jiné studie. Závěr práce je vhodně zestručněn a shrnuje získané poznatky ze studia vlivu biodegradace P3HB na vybrané půdní charakteristiky. Diplomová práce splňuje veškeré požadavky pro tento typ prací, a proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138484