ŠINDELKOVÁ, K. Charakterizace plazmatem aktivované vody pro biomedicínské aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozáková, Zdenka

Diplomová práce se zabývá analýzou plazmatem aktivované vody připravené ve třech různých plazmových systémech. Pro stanovení obsahu peroxidu vodíku, dusitanů a dusičnanů je použita UV-VIS spektrometrie v kombinaci s kolorimetrickými činidly. Kromě změny chemických a fyzikálních vlastností sleduje práce i stabilitu aktivované vody za různých skladovacích podmínek. Součástí práce jsou i předběžné antimikrobiální testy na dvou vybraných mikroorganismech. Studentka pracovala při řešení práce velice pečlivě a samostatně, přičemž realizovala poměrně rozsáhlou experimentální studii, zejména s ohledem na krátkodobou i dlouhodobou stabilitu připravované plazmatem aktivované vody. Výsledky průběžně konzultovala a následně modifikovala další průběh analýz. Vlastní práce je strukturovaná logicky a srozumitelně. Výsledky jsou vyhodnoceny přehledně, přičemž z naměřeného množství dat jsou do hlavní části vybrány jen podstatné výsledky. Závěry plynoucí z kvalitativní analýzy plazmatem aktivované vody a její následné aplikace na vybrané mikroorganismy jsou formulovány jasně, včetně návrhu dalšího možného směru v této oblasti výzkumu. Diplomová práce splnila požadavky zadání a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dzik, Petr

Práce dodržuje klasické formální dělení, má přiměřený rozsah a je na psána bez závažných formálních chyb. Nicméně zcela postrádám aktuální rešerši k řešené problematice, přestože v zadání diplomové práce je explicitně uvedený úkol vypracovat odbornou rešerši, což se promítlo do mého hodnocení v položce "využití literatury" i "splnění požadavků zadání". Kapitola 2.6 , která má zřejmě plnit roli rešerše, je svým rozsahem a počtem citací pro tento účel zcela nedostatečná. Dále bych přivítal samostatnou kapitolu věnující se cílům práce, ve které by autorka právě na základě poznatků z rešerše zdůvodnila potřebnost a aktuálnost studovaného problému. Autorka vykonala mnoho experimentů a zpracovala velké množství experimentálních dat. Použitá metodika se jeví adekvátní, avšak některé pozorované jevy nejsou dostatečně diskutovány a vyvolávají otázky, o jejichž zodpovězení žádám v rámci obhajoby. Celkově však práci hodnotím jako zdařilou a hodnotím ji tedy stupměn "dobře".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace D
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 138496