ŠARKÖZIOVÁ, P. Biologická role PHA cyklu u bakterie Rhodospirillum rubrum [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Slaninová, Eva

Ve své diplomové práci se Bc. Patricie Šarköziová věnovala literární rešerši, především na problematiku bakteriálního kmene Rhodospirillum rubrum a vlivu vybraných stresových podmínek na bakteriální buňky produkující a akumulující polyhydroxyalkanoáty (PHA). Cílem práce bylo studovat význam metabolické dráhy PHA cyklu na viabilitu bakteriální kultury Rhodospirillum rubrum exponované vybraným stresovým faktorům (teplota, osmotický stres, UV záření a jiné.). Nejprve si studentka optimalizovala kultivační protokoly s ohledem na dostupnost kyslíku, výběr substrátů a produkci PHA v čase. Následně studentka zavedla rovněž metodiku pro stanovení viability mikrobiálních buněk pomocí průtokové cytometrie a pousoudila vliv PHA na stresovou odolnost buněk vystaveným environmentálně a biotechnologicky relevantním stresorům. Úspěšné zvládnutí vytyčených úkolů vyžadovalo optimalizaci kultivačních podmínek, jelikož bakteriální kmen Rhodospirillum rubrum oplývá neobyčejně všestranným metabolickým aparátem. Studentka přistupovala k tématu své diplomové práce velice svědomitě, docházela vždy pečlivě připravená, dokázala realizovat domluvené experimenty a využívala konzultace s vedoucím i konzultantem práce. Po velice krátké době si studentka osvojila všechny potřebné dovednosti a byla schopná samostatně měřit a vyhodnocovat vzorky z průtokového cytometru. Výsledkem jejího snažení je zdařilá diplomová práce, která bude podkladem pro další navazující experimentální činnost. Celkově diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Obruča, Stanislav

Ve své diplomové práci se Bc. Patrície Šarkoziová věnovala studiu akumulace a biologické funkce polyhydroxyalkanoátů u bakterie Rhodospirillum rubrum. Téma práce je zajímavé a aktuální a svým metabolickým a biotechnologickým přesahem tematicky zapadá do odborného zaměření studijního programu studentky. Diplomová práce je vypracována na 51 stranách (bez literárních zdrojů) ve slovenském jazyce. Práce má tradiční členění na teoretickou, experimentální a výsledkovou část. Struktura textu je logická a odpovídající. Teoretická část se věnuje popisu PHA především z pohledu metabolismu prokaryotických buněk, nicméně okrajově je zmíněno také možné využití PHA v různých oblastech včetně biomedicíny. Pozornost je věnována také stresové odpovědi prokaryotických buněk. Metodická část práce je podle mého názoru zpracována podrobně a srozumitelně, osobně zde nepostrádám žádné informace o jednotlivých experimentech nebo analýzách. Po textové stránce je práce na solidní úrovni, vzhledem k užití slovenského jazyka si netroufám významně hodnotit gramatickou stránku textu, ale celkově je text srozumitelný a čitelný. V některých případech autorka použila nepříliš šťastná spojení (např. popisek obrázků 9, 10 a 11 – mrtvé buňky kultivované na acetátu – člověka až napadne, jak se asi kultivují mrtvé buňky; str. 42, druhý odstavec – v jakém substrátu byla koncentrace PHB?), ale tyto dílčí nedostatky celkově významně nesnižují kvalitu a srozumitelnost textu. Výsledky jsou principiálně presentovány srozumitelným způsobem, obecně mám výhrady k presentaci dat u „stresových experimentů“, která mohla a měla být přehlednější a jasnější. Dále je škoda, že studentka v práci nepresentuje obsah PHA v biomase v hm. %, čtenář prahnoucí po této informaci musí tento klíčový parametr neustále počítat z koncentračních dat, což je poněkud nešťastné. Zároveň v práci postrádám informaci o statistické významnosti viabilitních dat. Na druhou stranu musím ocenit upřímnou snahu studentky své výsledky diskutovat v kontextu současného stavu poznání, což není u diplomových prací samozřejmé. Výsledky diplomové práce naznačují velice významnou funkci PHA především v kontextu stresové odolnosti vůči mražení, což je zajímavá skutečnost, která bude jistě dále rozvíjena v následujících pracech. I přes drobné výhrady hodnotím práci jako kvalitní, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 138830