DVOŘÁKOVÁ, A. Aplikace FTIR metod a využití chemometrie v problematice kontaminace půd plasty a mikroplasty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Doležalová Weissmannová, Helena

Diplomová práce Bc. Aleny Dvořákové se zabývá problematikou plastů a mikroplastů v půdě s využitím infračervené spektrometrie. Teoretická část shrnuje základní poznatky výskytu plastů a mikroplastů v půdách a vliv mikroplastů na půdní prostředí. Tato část práce obsahuje současný stav problematiky identifikace mikroplastů v půdách s využitím FTIR v praxi. Experimentální část popisuje použitou metodiku měření přístrojem ALPHA II (DRIFT, ATR) a TANGO (pro NIR oblast). Součástí je uveden způsob vyhodnocování a zpracování získaných experimentálních dat. Interpretace a diskuse výsledků je zdařilá opírá se o velké množství naměřených spekter technikami FTIR. Diskuse vyhodnocuje naměřená data směsí modelových půd s PET a směsí reálných půd a PET. Analýza a vyhodnocení dat obsahuje korelační data a validace získaných modelů na základě naměřených spekter s přesně vybranými pásy s využitím aplikace SW OPUS k vytvoření kalibračních závislostí a korelačních modelů, zjištěné modely byly ověřeny na obsahu uhlíku v půdách. Závěr práce vhodně a stručně shrnuje poznatky a výsledky z diplomové práce a zhodnocení vhodnosti použití metod DRIFT, ATR a TANGO v dané problematice. Studentka zcela samostatně prováděla veškeré experimenty, pochopila a zvládla metodu FTIR, osvojila si vyhodnocování velkého množství spekter a dat v SW OPUS (Quant I a Quant II). Zadání práce bylo zcela splněno a práci doporučuji k obhajobě. Celkově lze práci hodnotit klasifikačním stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pavlovský, Jiří

Předkládaná diplomová práce se věnovala aplikací jednotlivých FTIR metod pro analýzu modelové půdy s různým obsahem mikroplastu (PET). Kromě odběrů a přípravy vzorků půdy s PET, byla provedena FTIR analýza třemi technikami (DRIFT, ATR a TANGO), včetně interpretace výsledků. Byly aplikovány chemometrické metody pro vlastní vyhodnocení nejen půd s obsahem mikroplastu PET. Jako velmi vhodná se ukázala technika TANGO, pracující v blízké IČ oblasti. Byly připraveny i vzorky reálných půd s PET různých koncentrací (0,1-5 hm. %), což hodnotím velice kladně, protože byly techniky aplikovány na reálné směsi, což je důležité pro praxi. Modelová půda s PET byla v rozsahu PET 0,1-7 hm. %. Celá práce má 7 hlavních kapitol, jež postupně na sebe navazují a jsou dobře propojeny. V Úvodu jsou řečeny hlavní myšlenky práce, proč jsou použity techniky FTIR a proč PET jako mikroplast. Naznačeny jsou i cíle práce. Teoretická část se věnuje problematice plastů a mikroplastů v životním prostředí, hlavně v půdách, včetně jejich vlivů na půdy jak z fyzikálně-chemického pohledu, tak i z pohledu enzymatické aktivity půdy či půdní biotu. Důležité je i uvedení toxických účinků mikroplastů. Následuje v rámci teoretické části pak popis půdního prostředí. Tato část je pak uzavřena kapitolou věnující se vysvětlení jednotlivých technik FTIR. Možná literární rešerše mohla být o něco delší. Kapitola Výsledky a diskuze kromě popisu technik a vzorků uvádí vyhodnocení směsí modelových půd a mikroplastu PET-kalibrační závislosti, včetně korelací reálná versus teoretická data. Oceňuji zjištění validačních dat v programu Opus 8.1. Validace byla provedena pro všechny směsi každého vzorku, celkem se tedy jednalo o 40 vzorků. K sestrojení validačního modelu byly použity vypočítané hodnoty obsahu uhlíku v přidaném PET a dodané hodnoty obsahu uhlíku ve vzorcích půdy. Z IČ spekter byly vhodně vybrány, i dle literatury, charakteristické píky a pásy náležící PET, na nichž bylo provedeno chemometrické zhodnocení. Byl vždy potvrzen lineární trend. Data jsou vyhodnocena správně. Cíle byly splněny, práce má dobrý potenciál s využitím pro praxi, či pro publikaci. V kapitole Závěr jsou zhodnoceny správně hlavní výsledky. Literárních zdrojů je celkem 45, převážné zahraniční provenience. K diplomové práci mám však následující připomínky a poznámky: - Kapitola 2.8., v názvu kapitoly, chybí mi předložka před slovem praxi, a to „v“. - 3. odstavec v kapitole Úvod, 2x se opakuje slovo „obsahují“ ve 2. větě. - Str. 7, chybí odkaz v textu na obr. 1, obdobně str. 8 pro obr. 2. - Str. 9, 2. odstavec zespodu. Je dobrá citace? Nemá být jiná než 7? - Str. 20, 5. řádek odspodu, chybí „-1“ u jednotky cm-1. - Jaký typ krystalu má FTIR spektrometr Alpha II s modulem Platinum ATR? - Obr. 28-36 nejsou veličiny a jednotky na osách.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139024