ŠMERDOVÁ, K. Interakce a imobilizace léčiv v půdních systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Klučáková, Martina

Studentka Kateřina Šmerdová ve své práci navázala na již probíhající fakultní výzkum. Její výsledky přispěly k poznání problematiky chování léčiv v přírodních systémech a jejich interakcí a imobilizací půdní organickou hmotou. K práci přistupovala zodpovědně, v experimentální části byla velmi samostatná. Cíle práce byly dle mého názoru splněny. Hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Krouská, Jitka

Diplomová práce Bc. Kateřiny Šmerdové je zaměřena na sorpci léčiva diklofenak z vodných roztoků na dva typy půd. Provedené experimenty navazují na poznatky získané při řešení bakalářské práce autorky. Teoretická část vhodně připravuje čtenáře na následné experimenty. Z formálního a jazykového pohledu mám několik komentářů. Překlepy se nevyskytují, zato kontrola interpunkce v souvětích a shoda podmětu s přísudkem měla být pečlivější. Autorka se také dopustila několika nepřesných nebo ne zcela jasných vyjádření, např. „třepání na maximální výkon; neustálé měření UV-VIS spekter; snížila se intenzita degradačního produktu“. Dále nevhodně používá výraz „vodivost“ místo konduktivity nebo měrné elektrické vodivosti. Zajímavé je také sdělení o použití 0,2 M NaOH ve formě peciček. Vyjádření autorky ohledně intenzity zabarvení vzorků po sorpci při pH=10 a korelace s vyšším obsahem huminových látek působí na čtenáře tak, že ji tento jev snad i překvapil a že ho nečekala. Zřejmě však chtěla upozornit na potvrzení toho, že díky rozpustnosti huminových kyselin při zásaditém pH je tento jev očekávaný a je tedy správně, že tyto vzorky mají intenzivnější zabarvení než vzorky s nižším pH. Při prezentaci FTIR spektra bych doporučila data u 4000cm-1, která tvoří svislou čáru na levém okraji grafu, smazat. Dále by bylo dle mého názoru vhodnější změnit typ grafů ze sloupcových na bodové např. v sekci závislosti konduktivity na pH (obr. 35, 36, 37 a 39, 40, 41) a data pro všechny použité pufry prezentovat v jednom grafu. Nebo některé grafické znázornění zaměnit za tabulku s naměřenými hodnotami. Škoda, že nám autorka zcela utajila vztahy, podle kterých počítala množství adsorbovaného léčiva na půdu a účinnosti adsorpce. Bylo by tedy při obhajobě vhodné alespoň okrajově nastínit postup výpočtu. Dále bych také ocenila Nicméně i přes výše uvedené připomínky, které slouží především pro poučení, musím konstatovat, že práce je čtivá a myšlenky jsou chronologicky a správně prezentované, takže čtenář nemá problém se v textu orientovat. Diplomantka splnila všechny body zadání diplomové práce, prokázala schopnosti práce s odbornou literaturou. Na základě teoretických poznatků provedla vhodné experimenty s řádnou diskuzí dosažených výsledků. Diplomovou práci Bc. Kateřiny Šmerdové doporučuji k obhajobě s hodnocením „velmi dobře“ (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139240