BOČÁN, D. Charakterizace organických látek v biouhlu a jejich uvolňování v půdním ekosystému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Mravcová, Ludmila

Student David Bočán zpracoval velmi pěknou a rozsáhlou diplomovou práci. Při svých experimentech se mohl opřít o kvalitně udělanou literární rešerši. Při laboratorní práci byl velmi zodpovědný, samostatný. Velmi oceňuji, že k řešení problémů přistupoval iniciativně a samostatně. Naučil se výborně pracovat se softwarem, který je součástí GC/MS/MS. Věnoval velký čas přípravě vzorků a optimalizaci laboratorních postupů. Vybrané metody poté použil při vlastní analýze sady vzorků půdy a biouhlu. Získaná data dle svých možností velmi pěkně zpracoval. Během práce využíval konzultací a vždy dodržel domluvené pracovní plány. Celkově jsem s přístupem studenta velmi spokojena, k práci přistupoval zodpovědně a aktivně, proto ho hodnotím známkou "výborně / A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Doležalová Weissmannová, Helena

Diplomová práce Bc. Davida Bočána se zabývá charakterizací organických látek v biouhlu a zhodnocením jejich uvolňováním do půdy. Rešeršní část práce shrnuje poznatky z výroby biouhlu aje ho základní charakterizaci, následuje část zabývající se charakterizací a stanovením organických látek v biouhlu (PAH a PCB) a základní charakteristikou půd. Tato část práce je přehledně a velmi dobře sepsána, celkově v rozsahu 30 stran. Snad tabulka 2 na str. 29 je mimo rozsah strany, mohla být možná prezentována trošku jinak, také tabulky na str. 38-39. Experimentální práce je detailně popsána, obsahuje seznam chemikálií, standardů a měřicích zařízení spolu s optimalizacemi extrakcí PSE extraktoru a extrakcí s využitím termální desorpce s příslušnými parametry. Následuje část kvalitativní a kvantitativní stanovení analytů s využitím plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC-TOF a GC-MS2). Kapitola výsledky a jejich diskuze je obsáhlá a zhodnocuje kvantitativní a kvalitativní analýzy. V této části jsou vyhodnoceny data z optimalizace PCE extrakce a termální desorpce. Část diskuze zaměřené na kvantifikaci extraktů porovnává obsahy analytů (PAH, PCB, benzo[a]pyrenu atd.) v původních půdách, před a po interakci analytů v půdách, stanovení míry kontaminace ve sledovaných půdách. Vyhodnocení kvalitativní analýzy potvrdilo přítomnost celé řady látek (alkoholy, fenoly, benzeny, PAH atd.). Student v diskuzi také vhodně konfrontuje své výsledky s daty z jiných studií. Celá část diskuze výsledku obsahuje vhodně zpracované a přehledné grafy. Závěr shrnuje poznatky z diplomové práce a uvádí možnost dalšího postupu v dané problematice. Celá práce je pečlivě a srozumitelně sepsána, po formální stránce je v pořádku. Diplomová práce splňuje veškeré požadavky pro tento typ prací, a proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139329