ILLÉŠ, J. Anenská brána [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Kopáčik, Gabriel

Nezastavěné, pohledově dominantní nároží v jedné ze dvou z nestarších brněnských ulic je velkou architektonickou výzvou. Bakalář Ján Illéš ji bravurně zvládl. Tvar objektu a architektonické řešení postupně vyzrávaly v řadě alternativních skic. Navržený objem citlivě, hmotově úměrně dotváří jak ulici Pekařskou, tak Anenskou. Atraktivní může být i dvůr, přes který prochází pasáž spojující obě ulice. Vlastní prosklené nároží s odsazeným loubím a s výtvarně pojatou nosnou konstrukcí je odpovídající reakcí na význam místa. Bakalářská práce prokazuje jak talent – cit pro architekturu, tak schopnost komplexně řešit složitý architektonický úkol.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Student Ján Illéš pracoval na svém bakalářském úkolu kontinuálně, samostatně, svědomitě a kreativně. V rámci shánění podkladů si trojice bakalářů se stejným tématem doplnila znalost terénu vlastním geodetickým zaměřením. Návrh se opírá o systematickou a podrobnou analýzu historických dat. Lze ocenit, že se panu Illéšovi podařilo rozvrhnout si svou práci tak, že mu zbyl závěrem čas i na její odpovídající adjustaci.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Eichlerová, Eva

Tato bakalářská práce je kvalitním řešením složitého úkolu. Má dobrou grafickou úroveň, je přehledně zpracovaná, jasně znázorňuje cílený záměr. Slabinou je architektonické navrhování, které je ovšem adekvátní stupni studia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Urbanistická kompozice navazuje na městskou zástavbu adekvátní hmotou stavby při ulici Pekařské, kterou graduje výrazným nárožním objektem a k nízké zástavbě na ulici Anenské se řadí odpovídající výškou domu. Měřítko částí stavby navazující na ulice je odpovídající, nárožní objekt je dominantní. Navržené uvolnění stavby v parteru rozšiřuje veřejný prostor, do nějž jsou orientovány komerční jednotky. Může tak vzniknout příjemné městské prostředí s venkovní pasáží. Vstupy a vjezdy na parter vnitrobloku i do objektů jsou orientovány správně.
Provozní řešení B Rozvržení provozu polyfunkčního souboru je správné. Řešení dispozic bytů a ateliérů je adekvátní zamýšlenému standartu. Dominantní velkorysý nárožní objekt je navržen ke komerčním a administrativním účelům. Otázkou je, zda z hlediska jeho orientace ke světovým stranám jsou navržené provozy adekvátní.
Technicko konstrukční řešení B Popsané konstrukční řešení odpovídá navrhované stavbě, až na chybějící popis zakládání, což bez znalosti složitého podloží pochopitelné. Postrádám popis technického vybavení stavby.
Architektonické řešení C Architektonická kompozice souboru budov, které jsou provozně odděleny do jednotlivých bloků je odpovídajícím způsobem ztvárněna. Na tvaru hmot stavby i fasádách je patrné, kde se nachází rezidenční a kde jiné funkce. Autor práce si zvolil náročný úkol – výrazně dominantní nároží, které se v architektonickém zpracování stalo slabinou návrhu.
Formální úroveň A Předložená práce je velmi kvalitně zpracována, gró spočívá ve výkresové části návrhu, která jasně zobrazuje stanovené cíle a obsahuje všechny potřebné části pro vyjádření záměru. V řezu B-B, C-C postrádám znázorněníí průběhu propojující rampy.
Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 142189