VALÍČEK, V. Anenská brána [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Kopáčik, Gabriel

Nezastavěné, pohledově dominantní nároží v jedné ze dvou z nestarších brněnských ulic je velkou architektonickou výzvou. Bakalář Viktor Valíček se jí zhostil se ctí. Na základě pečlivé analýzy a důvěrné znalosti místa navrhl dispozičně promyšlený terasovitý komplex, který citlivě navazuje na okolí, o čemž svědčí mimo jiné i podrobná hmotová studie zasazená do realistického 3D fotomodelu. Architektonicky nevtíravá fasáda místu sluší. Práce má potenciál být výborná, ale není, chybělo ji k tomu několik málo hodin. Krásný a poetický text v úvodu jen stěží a s velmi přimhouřenýma očima můžeme akceptovat jako průvodní zprávu, podobně jako až příliš „skicoidní“ řezy na dvojstránce 80-81. Ale přesto jsem jednoznačně přesvědčen, že student Viktor Valíček komplexně zvládl složitý úkol a může se směle zapojit mezi praktikující architekty.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Student Viktor Valíček pracoval se zaujetím, samostatně a iniciativně. Z tohoto pohledu byl lídr trojice bakalářů řešící stejné téma. Lze ocenit, že v rámci shánění podkladů si skupina doplnila znalost terénu vlastním geodetickým zaměřením. Návrh pana Valíčka se opírá o systematickou analýzu dostupných dat o území, tak jako i o rozbor vhodných referenčních příkladů.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Eichlerová, Eva

Autor prokazuje schopnost analytického a koncepčního myšlení, dokáže stanovené cíle také jasně formulovat. Architektonické zpracování značí potenciál, který je třeba dále rozvíjet. Projevem nezkušenosti je rozložení sil v daném čase, které vedlo v závěru práce k nedostatkům. S odvoláním na velký rozsah zadaného úkolu a kvalitnímu návrhu konceptu doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Na základě analýzy historických materiálů a aktuálních podkladů územně plánovací dokumentace vyhodnocuje student správné závěry pro návrh kvalitního urbanistického řešení zástavby dané nárožní proluky. Výškový rozdíl ulic Pekařské a Anenské využívá pro dvoupodlažní komerční využití s přirozeným nástupem z ulice-chodníku. Využití vnitrobloku návštěvníky je motivováno i návrhem komerčních jednotek, které jsou do něj orientovány. Organizace nástupů pro návštěvníky, obyvatele domu i vjezdy do parkování a zásobování jsou stanoveny správně. Kladně hodnotím i ustoupení hmoty domu na nároží veřejnému prostoru pro pěší, vzniká bezpečné místo mimo rozlehlý dopravní prostor kolem.
Provozní řešení A Student si stanovil náročné provozní řešení polyfunkčního domu na trojúhelníkové parcele, se složitými prostorovými návaznostmi. Správně umisťuje komerční jednotky v návaznosti na svažitý terén, avšak diskutabilní je umístění slepých fasád /zázemí/ do uličního parteru. Správně odděluje pohyb návštěvníků v komerčních patrech od obyvatel bytů, kterým je ponechána střešní zahrada nad krytou pasáží. Zabýval se nároky stavební fyziky na dispozice bytů.
Technicko konstrukční řešení A Návrh konstrukčního řešení je reálný a odpovídá složitosti zakládacích podmínek a konfigurace terénu i navrhovanému využití budov. Popsané technické řešení je v zásadě správné, za úvahu by stálo zabývat se myšlenkou jednotlivých tepelných čerpadel pro každou jednotku zvláštˇ ve smyslu hlukové zátěže okolí. Je však patrné, že se student orientuje v požadavcích na technologické vybavení a jeho parametry v současné době.
Architektonické řešení C Zadaná bakalářská práce je složitým komplexním úkolem. Zpracovatel se pečlivě věnoval zapracování všech vstupních podmínek. Výsledkem je v zásadě kvalitně zpracované prostorové a kompoziční řešení souboru staveb. Stanovil si nelehký úkol návrhu mnoha dispozic, při kterých akceptoval nároky stavební fyziky. Návrh fasád čerpá z okolní zástavby a odpovídá jejímu měřítku. Architektonické zpracování tak rozsáhlého úkolu vyznívá přesvědčivěji ve schematicky znázorněných 2D výkresech pohledů než ve vizualizacích. Zde je patrný nedostatek času a zkušeností zpracovatele, což je při tak náročném úkolu pochopitelné.
Formální úroveň E Úvod bakalářské práce – analýza všech vstupů - je řešen pečlivě, stejně tak i návrh půdorysného řešení a pohledů. Schématické skici řezů již této úrovni neodpovídají a zprávu s popisem urbanistického, architektonického, provozního, konstrukčního, požárně bezpečnostního a technologického řešení, včetně bilancí stavby jsem čerpala z doplňujícího paré. Zpracování odevzdaných 2D výkresů je dostatečné, až na chybějící přesvědčivé řezy, které jsou v tak prostorově náročném konceptu nepostradatelné. Vizualizace navržené řešení dokumentují, ovšem nejsou silnou stránkou projektu.
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 142191