BORKOVCOVÁ, T. Demokratická architektura – Kamenný vrch [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Palaščak, Michal

"Zadání bylo náročné v hledání tvaru a funkce stavby v generickém prostředí sídliště. Projekty nabízí různé úhly pohledu, formálně a technicky jsou na uspokojivé úrovni." Tereza dotáhla projekt od rozpačitého záčátku k dobrému konci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 90 Studentka pracovala dobře v průběhu celého semestru, pravidelně konzultovala.
Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Moler, Vít

Studentka ukázala, že se v oboru orientuje, má cit pro hmotu a měřítko. Prokázala i vysokou grafickou úroveň, ale bohužel jen na posteru. To je velká škoda.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Předložená práce je součástí širšího urbanistického konceptu, který se řešil v rámci jednoho ateliéru. Je nutné k tomuto atypickému zadání přihlédnout. Navrhovaný objekt studentky nemusí sám o sobě splňovat některé obecné požadavky na stavby a normy z důvodu zadání. Tyto požadavky můžou být ale splněny v jiném objektu toho projektu, například v parkovacím domě. U navrženého parkovacího domu není zřejmé, zda zahrnuje i technickou infrastrukturu a vybavení pro další čtyři řešené objekty, například: trafostanici, kolárnu, sklepy atd.. Navržený samostatně řešený objekt je promyšleně umístěn a orientován vůči světovým stranám. Odlišující se hmota objektu v tomto prostoru působí přirozeně a zároveň vyzvedává potenciál místa, výhledy do širokého okolí.
Provozní řešení A Na první pohled je cítit z objektu univerzálnost. Jedno vertikální komunikační jádro s hlavní instalační šachtou a volným půdorysem s devíti sloupy. V každém patře je pak ještě příprava na napojení se na vodovod, TUV a elektřinu. Takto koncipovaný objekt poskytuje maximální variabilitu prostoru a lze zde vytvořit téměř cokoliv. Jediné co bych tomuto řešení vytkl je přístup do vstupního lobby pouze od hlavní cesty a také absenci kolárny a kočárkárny v přízemí.
Technicko konstrukční řešení A Nosný systém objektu je zvolen správně, je přehledný a jednoduchý, i když se na první pohled může zdát složitý. Objekt je založen na pilotách. Ztužující železobetonové komunikační jádro se schodišti a výtahy tvoří kvalitní zavětrování celé stavby a sloupový systémem s železobetonovými stropy vytváří univerzální prostor pro bydlení i pro kanceláře.
Architektonické řešení A Navržený objekt vytváří v lokalitě dominantu, která komunikuje se všemi směry. Správně tak využívá dálkových výhledů do krajiny, které ocení především budoucí obyvatelé domu. Usedlejší výraz objektu by zde vypadal cize a prohluboval by zdejší sídlištní charakter zástavby.
Formální úroveň C Odevzdaná práce působí na diváka rozpolceným dojmem. Hlavní poster a výkresy, které si studentka dělala sama od začátku mají daleko vyšší grafickou úroveň než podklady, které dělala v kolektivu. Tyto podklady jsou jen vložené a pro velkou škodu už nejsou sladěné se zbylou prací. Textová část by mohla být více graficky upravena. Některá schémata by si zasloužila popis přímo do obrázku. Divák mnohdy tápe a hledá odpovědi v textové části.
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 142204