PLACHÝ, P. Vývoj a testování laboratorní jednotky membránové destilace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kučerík, Jiří

Diplomová práce se zaměřuje na vývoj a testování laboratorního modulu membránové destilace založeného na svazku PP dutých vláken. Student zvládl stavbu experimentálního zařízení, které bylo poměrně velkou výzvou, protože bylo nutné najít způsoby zapojení svazku do modulu a navrhnout konstrukci modulu tak, aby byl použitelný pro vodní roztoky a aby umožňoval modulaci podmínek (tj. teploty a tlaku). Student pracoval ve spolupráci s FSI VUT, což byla velké výhoda, kterou dokázal zúročit. Student byl aktivní, snažil se hledat řešení, využíval hojně konzultací a samostatně pracoval s velkým množstvím literatury. Diplomová práce Bc. Petra Plachého má logickou strukturu, je čtivá a jednotlivé kapitoly na sebe navzájem navazují. V práci jsou prezentovány výsledky v časovém i logickém sledu a jednoznačně ukazují, že se student vydal správnou cestou. Práce vznikla v rámci projektu TAČR a přispěje k jeho úspěšnému pokračování. Předložená diplomová práce obsahuje náležitosti kladené na diplomovou práci a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Repková, Martina

Předložená diplomová práce se zaměřuje na vývoj a testování laboratorní jednotky membránové destilace. Celá práce má standartní strukturu, je rozčleněna do 8 kapitol a zpracována na 53 stranách. Teoretická část je přiměřeně rozsáhlá a zahrnuje vše kapitoly, které se týkají tématu práce. Téma práce je velmi aktuální a ukazuje na možný potenciál využití této separační technologie v mnoha oblastech úpravy, popř. čištění vod. V experimentální části jsou popsány dva rozdílné moduly v laboratorní jednotce, které měli účel ověřit proces membránové destilace. Na laboratorní jednotce byly testovány různé provozní parametry jako např. teplota, průtok nástřiku, změna tlaku v modulu, apod. Výsledky jsou uvedeny v přehledných tabulkách, taktéž v grafech. Jsou vhodně diskutovány a komentovány. Připomínky: • v experimentální části chybí výčet chemikálií, přístrojů (např. metoda DSC), které byly využity v průběhu řešení diplomové práce • na straně 31 chybí citace normy ISO 19892:2011 v seznamu literatury • ne zcela vodný termín „zpracování průmyslových odpadních vod“ spíše čištění vod • v některých částech teorie vkládáte odkazy až na konec odstavce, klidně je možné vložit do textu v průběhu Přes drobné připomínky předložená diplomová práce je velmi kvalitní. Oceňuji srozumitelné a přehledné zpracování práce. Práci hodnotím výborně a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Využití literatury a její citace A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138499