MACH, J. Studium vlivu recyklace polyethylentereftalátu na kvalitu výsledného recyklátu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kučerík, Jiří

Diplomová práce se zaměřuje na vlivu způsobu výroby, různých procesů recyklace a míry degradace na kvalitu regranulátu polyethylentereftalátu. Student Bc. Jakub Mach zvládl velmi rychle metodiku přípravy vzorků, měření a interpretace dat z diferenční kompenzační kalorimetrie. Práce vznikala ve spolupráce s firmou rPET InWaste s.r.o., jmenovitě s Ing. Šudomovou. Student byl aktivní, snažil se hledat řešení, využíval konzultací a samostatně pracoval s literárními zdroji. Diplomová práce má logickou strukturu, je čtivá a jednotlivé kapitoly na sebe navzájem navazují. V práci je prezentováno velké množství výsledků, které vedou k závěru, že existuje souvislost mezi historií PET vzorků a kvalitou výsledného regranulátu. Práce přináší nové poznatky, které přispějí k nejen k pochopení této problematiky a mohou zvýšit účinnost recyklačního cyklu PET. Předložená diplomová práce obsahuje náležitosti kladené na diplomovou práci a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řezáčová, Veronika

Předložená diplomová práce s názvem „Studium vlivu recyklace polyethylentereftalátu na kvalitu výsledného recyklátu“ je zaměřená na analýzu vzorků PET granulátu metodou DSC (diferenční kompenzační/skenovací kalorimetrie). Diplomová práce o 63 stranách je členěna do 8 kapitol. Teoretické podklad naplňuje 25 stran. Seznamuje s principy cirkulární ekonomiky, metodami recyklace plastů, konkrétními informacemi o PET a přehledně také představuje metodu DSC. Experimentální část na 3 stranách přináší poměrně shrnující informuje o laboratorní práci. Kapitole „Výsledky a diskuse“ je vyčleněno 18 stran diplomové práce. Členění odpovídá zaměření na konkrétní měření (entalpie tání, krystalizace,..) a následně na typ vzorků. Výsledky jsou zde uvedeny v grafické podobě. Celkem se v této části DP nachází 16 obrázků. Údaje z grafů jsou diskutovány s konkrétními dílčími závěry. V „Závěru“ jsou pak jednotlivé dílčí poznatky přehledně shrnuty. Následuje seznam použité literatury zahrnující 56 odkazů a seznam symbolů. Celkem bylo analyzováno 62 vzorků a výsledky jsou zpracovány jednak korelační analýzou, a také metodou analýzy hlavních komponent. V DP se vyskytuje minimum chyb formálního charakteru. DP je vypracována na vysoce aktuální téma. Obsah této DP naplňuje její zadání. Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138527