PODEŠVOVÁ, K. VIZE pro Kotovo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Kláru jsem vedl i při její absolventské bakalářské práci a zapátral jsem v archivu hodnocení, co jsem jí tehdy napsal a jak ji hodnotil. Čas sice pokročil a já na tom nemám co měnit. Je to stále pilná a svědomitá studentka, dnes už téměř kolegyně architekta. Diplomní projekt zpracovávala svědomitě s vědomím jeho důležitosti. Dokáže navrhovat a tvořit architektonický plán s lehkostí a velkorysostí, s důrazem na výtvarný účin pro uživatele. Zároveň ale dokáže vnímat pozici a potřeby jednotlivých uživatelů objektů, které navrhuje. Ať je to nakupující návštěvník restaurace nebo její kuchař. Úspěšnost navrhovaných řešení prověřuje čas a denní provoz. Důkladná a poctivou analýza daného téma a prostředí, do kterého architekt navrhuje je výraznou pomocí na cestě k takovému úspěchu. Tohle je Kláře vlastní a s pomocí dalších odborníků angažovaných při tvorbě návrhu takovýchto větších stavebních celků, s jakým se teď u obhajoby setkáváme, směřuje k úspěšné kariéře architekty. Přeji ji v této naší krásné profesi nekončící přísun inspirací, stejně naladěné a pracovité kolegy a hodně štěstí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Kláru jsem vedl i při její absolventské bakalářské práci a zapátral jsem v archivu hodnocení, co jsem jí tehdy napsal a jak ji hodnotil. Čas sice pokročil a já na tom nemám co měnit. Je to stále pilná a svědomitá studentka, dnes už téměř kolegyně architekta. Diplomní projekt zpracovávala svědomitě s vědomím jeho důležitosti. Dokáže navrhovat a tvořit architektonický plán s lehkostí a velkorysostí, s důrazem na výtvarný účin pro uživatele. Zároveň ale dokáže vnímat pozici a potřeby jednotlivých uživatelů objektů, které navrhuje. Ať je to nakupující návštěvník restaurace nebo její kuchař. Úspěšnost navrhovaných řešení prověřuje čas a denní provoz. Důkladná a poctivou analýza daného téma a prostředí, do kterého architekt navrhuje je výraznou pomocí na cestě k takovému úspěchu. Tohle je Kláře vlastní a s pomocí dalších odborníků angažovaných při tvorbě návrhu takovýchto větších stavebních celků, s jakým se teď u obhajoby setkáváme, směřuje k úspěšné kariéře architekty. Přeji ji v této naší krásné profesi nekončící přísun inspirací, stejně naladěné a pracovité kolegy a hodně štěstí.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Navrátil, Václav

Diplomová práce je kvalitně zpracovaná a přesvědčivě odprezentovaná. Studentka si sama vybrala téma v rodném městě - prostředí, které dobře zná. Samotnému návrhu předcházela důkladná analýza včetně ankety obyvatelstva. Návrh se věnuje rekonstrukci Kotova a tvorbě veřejného prostoru. Práce je navržena velice realisticky a může sloužit městu jako kvalitní podklad. Jeho předností je lidské měřítko a tvorba příjemného prostředí pro lidi. Urbanistická struktura je daná a studentka do ní nijak nezasahuje. Optimalizuje dopravní řešení a soustředí se na veřejné prostory. Vtahuje do centra dění řeku a vytváří nábřeží. Do prostoru vnáší nové prvky, které zpříjemní každodenní život a vytváří „centra“ pro sport a rekreaci. Jako diskutabilní se jeví umístění houpacích sítí v blízkosti hlavní cesty. Oceňuji zvolení jemných prvků mobiliáře. Architektonické řešení je zúženo na dispoziční řešení a fasády. Studentka zvolila cestu realizovatelnosti pro město. Využívá stávající konstrukční strukturu a komunikační jádra. Novou komunikací v 2np propojuje jednotlivé části budovy. Logicky posiluje parter a netahá lidi na střechu. Fasáda je řešena jednoduchou formou s citem pro detail a akcentem na taneční klub - největší sál v budově. Provozní vazby částečně vychází ze stávajícího stavu. Návrh elegantně využívá suterén na parkování. Z hlediska provozu a údržby se množství výtahů zdá naddimenzované. Umístění zázemí šaten v tanečním klubu degraduje prostor a využití velkého sálu. Návrh využívá modro-zelené infrastruktury, především nakládání s dešťovými vodami. Technické řešení dřevěné fasády je nepřesvědčivé. Uchycení lamel by vyžadovalo podkonstrukci. Po formální stránce je práce kvalitně zpracovaná. Vizualizace jsou na profesionální úrovni. Grafika je čitelná a srozumitelná. V textech se objevují drobné překlepy a nedokončené věty.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A
Architektonické řešení A
Provozní řešení A
Technicko konstrukční řešení B
Formální úroveň A
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 141084