KUFA, O. Vize pro Novou Osadu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Ondřej je výborný a pracovitý student, tak jsem ho poznal při prvních setkáních nad ateliéry v nižších ročnících. Tak to také zůstalo a spolupráce s ním na závěrečné diplomní práci byla inspirativní a bezproblémová. Velmi si cením jeho zaujetí pro řešená témata a schopností nacházet přesvědčivá a esteticky hodnotná řešení. Kvalitní životní prostředí a propracovaný architektonický prostor pro budoucí uživatele jeho staveb jsou atributy, které jeho tvorbu provázejí. To se projevilo i v návrhu Alzheimer Centra ve Frýdku - Místku. Těším se, že v budoucnu uvidím nějakou jeho realizaci, ať už pro soukromého klienta, nebo ve veřejném prostoru. Spolupráce s ním byla opravdu na úrovni a obohatila mě. Má kultivovaný osobní projev a umí přemýšlet o případných připomínkách a výtkách, pokud na ně dojde. Následně hledá řešení, která jeho tvorbu posunují dál. Nechybí mu samozřejmě ani technické a výtvarné cítění, které má zvolená profese architekta propojovat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Ondřej je výborný a pracovitý student, tak jsem ho poznal při prvních setkáních nad ateliéry v nižších ročnících. Tak to také zůstalo a spolupráce s ním na závěrečné diplomní práci byla inspirativní a bezproblémová. Velmi si cením jeho zaujetí pro řešená témata a schopností nacházet přesvědčivá a esteticky hodnotná řešení. Kvalitní životní prostředí a propracovaný architektonický prostor pro budoucí uživatele jeho staveb jsou atributy, které jeho tvorbu provázejí. To se projevilo i v návrhu Alzheimer Centra ve Frýdku - Místku. Těším se, že v budoucnu uvidím nějakou jeho realizaci, ať už pro soukromého klienta, nebo ve veřejném prostoru. Spolupráce s ním byla opravdu na úrovni a obohatila mě. Má kultivovaný osobní projev a umí přemýšlet o případných připomínkách a výtkách, pokud na ně dojde. Následně hledá řešení, která jeho tvorbu posunují dál. Nechybí mu samozřejmě ani technické a výtvarné cítění, které má zvolená profese architekta propojovat.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Zdvomka, Ondřej

Silnou stránkou práce je pochopení tématu, dobrá analýza a její provázanost s návrhovou částí a přesvědčivá prezentace. Slabou naopak aplikace sebraných informací s větší ohleduplností k okolnímu kontextu, větší přizpůsobení obecných principů ze kterých návrh vychází místu, na který je usazován. Nejde o funkční vadu, jde spíše o kritičtější přístup k zhmotňovaným myšlenkám. Návrh je nicméně i přesto uměrný okolní a vhodně zasazený do území, i s přihlédnutím k mnoha limitujícím faktorům

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Navržené řešení založené na strhující analytické části je velmi příjemné, založené na hlavních určených hlavních tazích. Kladně hodnotím propojení analýzy a návrhu. Nicméně vyvozené závěry usazují hmoty odpovídajících měřítek jakoby mimoběžně s dosavadní strukturou řadových domů Nové osady, a celkový koncept je založen na rozbíjení bloku, který už v analytické části podložen není, a je spíše obecným principem. Zároveň, místo je do velké míry volnou krajinou, a je možné vést polemiku s blokovým uspořádáním, které do jisté míry rezignuje na výhledy z návrší nebo na tvořenou vedutu.
Architektonické řešení A Rozpracování hmotového řešení je na vysoké úrovni jak v půdorysné tak v architektonické části. Půdorysy jsou příjemné a funkční, na ně navazující architektura je schopná, tvořivá, s pevnou myšlenkou a zároveň jemná. Pozitivní je i materiálové řešení a použití cihly v odkazu na rozvoj Frýdku-Místku, který město zaznamenalo s rozmachem textilních továren.
Provozní řešení A Zevrubné nastudování péče o seniory s alzheimerovým syndromem se do posledního řádku propisuje do návrhu provozu. Jde o velkou porci práce, se kterou se autor vypořádal se ctí, a výsledkem je funkční areál, který uživatelům nabízí klid, volnost, možnosti setkávání a možností vzpomínání.
Technicko konstrukční řešení B Technické řešení je zaznamenáno zkratkovitě. Vzhledem k obsahuje práce je ale odpovídající, a není k němu výtky.
Formální úroveň B Zpracování je na vysoké úrovni, a přesvědčivě ukazuje výsledek od úvodních analýz až k návrhu. Slabinou je absence vizualizací společných venkovních i vnitřních prostor, či případné zobrazení veduty celého návrhu, které brání definitivnímu pochopení záměru. Výkresy jsou zevrubné, schopně vyskládané a přesvědčivé.
Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 141091