PEŠKOVÁ, K. Radnice v Kopřivnici [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Studentka brala studium na naší fakultě velmi poctivě a její přístup k němu jsem jako pedagog ocenil. Studentka Klára Pešková během celého magisterského stupně pracovala na ateliérových zadáních velmi poctivě a svou diplomovou prací a přístupem k jejímu zpracování to jen potvrdila. Je schopna analyzovat zadané úkoly, hledat si svůj vlastní koncept a dotahovat své nápady do jasných a promyšlených architektonických návrhů. To vše ji předurčuje k dobrému uplatnění v našem oboru, až se rozhodne k samostatné dráze architekty, nebo bude součástí jakéhokoli tvůrčího týmu. Ostatně schopnost komunikace a spolupráce si u ní cením, stejně jako samostatného uvažování a rozhodování. Spolupráci s ní na diplomovém projektu si cením, i když se přes velký rozsah zadání nedostala k detailnějším návrhům vnitřních prostor adaptovaného objektu administrativní budovy. Koncepční návrh mi přijde dobrý a nabízí nevšední pohled na to, jak poměrně elegantně částečně vyřešit velký problém města Kopřivnice. Tím je nedostatek kvalitního bydlení pro místní mladé a jejich stěhování se za bydlením jinam.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka brala studium na naší fakultě velmi poctivě a její přístup k němu jsem jako pedagog ocenil. Studentka Klára Pešková během celého magisterského stupně pracovala na ateliérových zadáních velmi poctivě a svou diplomovou prací a přístupem k jejímu zpracování to jen potvrdila. Je schopna analyzovat zadané úkoly, hledat si svůj vlastní koncept a dotahovat své nápady do jasných a promyšlených architektonických návrhů. To vše ji předurčuje k dobrému uplatnění v našem oboru, až se rozhodne k samostatné dráze architekty, nebo bude součástí jakéhokoli tvůrčího týmu. Ostatně schopnost komunikace a spolupráce si u ní cením, stejně jako samostatného uvažování a rozhodování. Spolupráci s ní na diplomovém projektu si cením, i když se přes velký rozsah zadání nedostala k detailnějším návrhům vnitřních prostor adaptovaného objektu administrativní budovy. Koncepční návrh mi přijde dobrý a nabízí nevšední pohled na to, jak poměrně elegantně částečně vyřešit velký problém města Kopřivnice. Tím je nedostatek kvalitního bydlení pro místní mladé a jejich stěhování se za bydlením jinam.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Zdvomka, Ondřej

Autorka prokázala kvalitní analytické zhodnocení, stejně jako pevnou architektonickou představivost a vůli zhmotnit své vidění architektury. Nepodařilo se však správně vyhodnotit reakci na okolní kontext v rámci urbanistického řešení, které nenabízí uspokojivé odpovědi na přítomné podněty. Stejně tak je do jisté míry autorčina představa o podobě domu v rozporu s původním vyzněním, což však nemusí být chyba. Technické a provozní řešení je téměř bezchybné a je příkladná provázanost na jednotlivé profese. Stejně tak je návrh silný v typologické části, kde autorka prezentuje tvořivé a jednoduché řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení D Vzhledem k tomu, že jde o rekonstrukci domu by se mělo urbanistické řešení projevit v návrhu okolního volného prostoru. V textové části návrhu deklarovaná snaha o propojení s probíhající revitalizací centra Kopřivnice není v návrhu dostatečně vyjádřena, na situacích ani vizualizacích nejsou vazby znázorněny a není tedy možné zhodnotit do jaké míry se napojení povedlo. Před-prostor domu zůstává v zásadě stejný jako dnes, s omezením plochy pro parkování automobilů. Návrhu tedy chybí výraznější práce s okolním kontextem a reakce na něj. Návrh parkovacího domu respektuje stávající uliční čáry a do situace je zasazen vhodně a logicky.
Architektonické řešení D Spočívá v začištění fasád do jednolité plochy členěné pravidelnými okny. Podle mého názoru jde o chybné vyhodnocení architektonických kvalit domu, kontextu ve kterém byl postaven a kdy vznikal. Stávající fasáda využívá členění, které zvýrazňuje horizontální linie, přerušuje vertikály, a tímto detailem dům usazuje k zemi na kterou je postaven. Dodává tak hmotě určitou stabilitu. Rezignací na toto členění jej autorka osvobozuje od okolního města, a zasazuje do bezčasí počítačového modelu. Doplnění kontrastními červenými prvky schodišť se snaží vyvážit plochy domů. Nakonec tak je možné sledovat mix mezi zlínskou tovární architekturou a vyzněním kontaktního zateplovacího systému. Škoda je také dodatečné nezpřístupnění parteru, ať už přizpůsobením veřejného prostoru nebo jinak. Konec konců, v těchto prostorách sedí starosta. Ač je zajímavá myšlenka podzemního sálu, návaznosti na budovu jsou nedomyšlené - vizte mezeru mezi sálem a fasádou a celkové hmotové řešení přístupu.
Provozní řešení A Prostorová skladby budovy je logicky a vhodně seskládána. Funkce se neruší, jsou pohodlně provázány a navazují na sebe. Zároveň jsou i dobře vertikálně rozvrstveny. Skladba bytů je vhodně zvolená, stejně jako je promyšlená návaznost na komunitní bydlení, střešní terasy, atd. Vhodné je umístění vedení města přímo k hlavnímu vchodu. zajímavý prvek je sál v podzemí náměstíčka.
Technicko konstrukční řešení B Je zevrubně vyřešeno, konstrukční systém vestaveb je vhodně zvolený k nosnému systému stavby. Technická zařízení budovy jsou vyřešena v návaznosti na stavební řešení a jsou funkční.
Formální úroveň C Práce má dobrou grafickou úroveň, velmi silná a povedená je analytická část, která je přehledná a srozumitelná. Kladně hodnotím použití axonometrií pro prezentaci jednotlivých pater budovy. Je škoda zvolených úhlů a podrobnosti vizualizací, které zatajují návaznosti na okolní kontext.
Navrhovaná známka
C
Body
74

Otázky

eVSKP id 141096