ŠKRÁŠKOVÁ, M. Brno žije na Veveří [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Františák, Luboš

Kvalitní koncept, urbanistický detail, dobré dispoziční řešení jednotlivých domů, bytů i administrativních a komerčních provozů, jsou devizou tohoto projektu. Vše je navíc umocněno skvělou adjustací s jednotným rukopisem. Všem fázím byla věnována dostatečná pozornost a práce působí kvalitně a konzistentně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Magda Škrášková přistupovala k práci se zaujetím, s pozitivní energií a efektivně. Za největší devizu považuji autorčinu radost z tvorby a schopnost koncentrace na práci. S jejím přístupem a nasazením jsem velmi spokojen.
Navrhovaná známka
B
Body
89

Posudek oponenta

Págo, Tomáš

Dobré rozvržení práce dokládá zvládnutí všech fází návrhu od analýz místa, konceptu, přes urbanistické a architektonické řešení, grafickou, formální i obsahovou stránku předkládané presentace. Autorka dokazuje schopnost samostatné práce, kterou dokáže velmi dobře prezentovat a obhájit.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Nepříliš přesvědčivé dopravní řešení navyšující kapacitu ulice Šumavské nevyřeší dopravní zátěž severojižního směru a přesouvá problém o kousek dál. Navíc tvoří výraznou neměstotvornou bariéru čtyřproudé komunikace mezi Šumavská tower a obytnými domy naproti. Naopak dobře je vložená zastávka MHD včetně osy navazující na gymnázium Matyáše Lercha. Škoda jen, že autorka neřešila i lepší dopravní propojení gymnázia, přestože je na hranici řešeného území. Bloková zástavba doplňující ulici Veveří, včetně dvou deskových domů na protější straně nabízí možnost vytvoření příjemné městské třídy se stromořadím. Měřítku bloků by určitě prospělo další vnitřní rozčlenění na více menších objektů – městských domů v bloku, než vytvářet takto velké „superstruktury“. Ulici Pod kaštany by prospělo uzavření pohledové osy nějakým výraznějším akcentem.
Architektonické řešení A Forma fasád odráží funkci, vhodně jsou zvolené i materiály i barevnost fasád. Členitost fasády rozbíjí jednolitost velkého bloku a nabízí příjemnější lidské měřítko. Nepříliš efektivně je vyřešeno podzemní parkování, kde je spousta volných nevyužitých prostor. Naopak dispozice nadzemních podlaží jsou čisté, funkční a promyšlené, včetně umístění prostorů na popelnice. Pasáž vylidňuje ulice a přesouvá chodce do interiéru, ulicím tak chybí život, více vstupů do jednotlivých provozoven, parter s výkladci a interakce kolemjdoucích.
Provozní řešení C Za nedostatečné považuji vyřešení ulice Bulínovy, která při své klikatosti a dimenzi nedokáže pojmout navýšení dopravy dalších 400 nových aut. Komplikovaný se mi zdá také východ z podzemní dráhy pouze do pasáže. V nočních hodinách by se pravděpodobně pasáž měla zavírat a cestující se tedy nedostanou ven ani dovnitř. Jinak je návrh funkční. Oceňuji zejména rozdělení severo-jižních obytných křídel, orientovaných do klidných pěších ulic, parku a vnitrobloků a východo-západních křídel se službami a administrativou, tvořící bariéru od rušných ulic. Dispozice jsou promyšlené, efektivní, fungující
Technicko konstrukční řešení B Autorka dobře popisuje založení objektu i fungování konstrukce s ohledem na stanici podzemní dráhy, včetně dilatací, přenosu vibrací apod, chybí však podrobnější popis konstrukce i technického řešení kde nejsou nespecifikovány použité a uvažované materiály či dimenze. Velikost i rozmístění šachet TZB se zdá dostatečné, chybí způsob větrání bytů, zmínka o rekuperaci. Napojení na teplovod je logické a vhodně zvolené.
Formální úroveň A Velmi vysoká úroveň grafického zpracování, včetně přehlednosti a srozumitelnosti celé práce, dostatek textů, vysvětlujících schémat a analýz dokládá množství odvedené a dobře odprezentované práce.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 141105