HORVÁTHOVÁ, I. Enkapsulace aktivních látek a možnosti jejich aplikace v anti-aging kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Ve své diplomové práci se Bc. Iveta Horváthová věnovala vývoji vlastního kosmetického produktu s omlazujícím účinkem. Cílem práce byla enkapsulace vybraných aktivních látek do liposomů a jejich aplikace v anti-aging kosmetice. V práci si tak studentka s využitím enkapsulace vybraných aktivních látek do liposomů navrhla sérii vlastních kosmetických produktů, a to denní krém, noční krém a sérum. U těchto produktů poté provedla testování jejich omlazujících účinků na několika dobrovolnicích. Všechny stanovené cíle zadání tedy studentka zcela splnila. Během řešení experimentální části práce pak studentka zvládla široké spektrum různých metod, a projevila tak značné laboratorní dovednosti. Po celou dobu také projevovala zájem o studovanou problematiku a v laboratoři pracovala pečlivě. Postup práce i výsledky průběžně konzultovala. Dále dokázala dosažené výsledky své práce přehledně zpracovat a velmi dobře okomentovat. Při psaní teoretické části pak studentka rovněž prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němcová, Andrea

V předložené diplomové práci se Bc. Iveta Horváthová zabývala enkapsulací aktivních látek a možnostmi jejich aplikace v anti-aging kosmetice. Konkrétně byly enkapsulovány různé vybrané vitaminy a fenolické látky s antioxidační aktivitou. Teoretický text diplomové práce obsahuje stručnou rešerši na dané téma, kde byla využita velká řada převážně zahraniční literatury. Možná bych v této části konkrétní využití popisovaných aktivních látek spojila rovnou s vlastním popisem těchto látek v předchozích kapitolách. V rámci experimentální části práce se studentka pokusila vytvořit tři kosmetické produkty, konkrétně denní i noční krém a sérum, ve kterém byly zakomponovány aktivní látky v předem připravených liposomálních částicích dvojího typu. Tyto částice byly charakterizovány na enkapsulační účinnost, velikost a distribuci, a nakonec z hlediska dlouhodobé stability a cytotoxicity. Připravené kosmetické produkty byly analyzovány pomocí přístroje Visioscope a senzoricky ohodnoceny. Z množství výsledků, které byly získány je vidět, že studentka provedla celou řadu experimentů s logickou návazností. Výsledky jsou vyhodnoceny s využitím směrodatných odchylek, co musím také ocenit. Jsou zpracovány do tabulek nebo grafů a náležitě okomentovány. Nicméně mám k práci několik věcných a formálních komentářů: - při analýze parametrů kůže studentka stanovovala deskvamaci, množství mazu, póry a vrásky. Bylo by vhodné charakterizovat, co každý parametr znamená a také, co značí jeho procentuální zvýšení nebo snížení, případně určit vhodné rozmezí výsledků, které spadá například ještě do normální pokožky a které už do pokožky s nějakým defektem. Například ohledně deskvamace studentka popisuje (str. 40), že je to přirozený proces, při kterém se pokožka zbavuje korneocytů. Také na str. 50 autorka popisuje, že její výrobky měly nejlepší vliv na deskvamaci, tedy olupování pokožky, která klesala. Domnívám se, že v případě stanovení parametrů kůže pomocí Vioscopu je tento parametr brán jako index deskvamace, tudíž množství šupinek pokožky. Čím víc je šupinek, tím je pokožka sušší, a tím je index deskvamace vyšší. Pokud je kosmetický přípravek hydratační, pokožka se víc promastí a hydratuje a index deskvamace se tímto sníží. Takže autorčiny výrobky měly opravdu pozitivní vliv na pokožku, převážně tedy z hlediska dobré hydratace, jen to není v práci ideálně formulováno - v různých tabulkách uvedených v práci jsou využívány různé zkratky, bylo by vhodné tyto tabulky doplnit o legendu Práci Bc. Ivety Horváthové považuji za dobrý základ pro navazující bádání v oblasti významu a účincích různých aktivních látek v kosmetických výrobcích. Vzhledem k uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím stupněm výborný (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138747