HORŇAN, S. Vliv přídavku destilátů při výrobě bílých klobás na jejich senzorickou kvalitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulíková, Renata

Cílem diplomové práce “Vliv přídavku destilátů při výrobě bílých klobás na jejich senzorickou kvalitu“ studenta Bc. Samuela Horňana bylo vyrobit a senzoricky posoudit bílé klobásy s přídavkem různých destilátů. Student zcela splnil požadavky zadání diplomové práce, k řešení zadaného tématu přistupoval iniciativně a s velkým zájmem. Pracoval velmi svědomitě a pečlivě a během práce aktivně využíval konzultací. Nad rámec zadání student během řešení práce zvládl práci s plynovým chromatografem potřebným ke stanovení profilu mastných kyselin. V přehledné teoretické části velmi dobře využil poznatků z domácí i zahraniční literatury. Výsledky senzorické analýzy detailně zpracoval do přehledných grafů a tabulek. Naměřená data zpracoval pomocí několika statistických metod. Dosažené výsledky dobře interpretoval, diskutoval a zformuloval do výstižného závěru. Jako vedoucí diplomové práce hodnotím laboratorní činnost i dosažené výsledky studenta Bc. Samuela Horňana známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kovalčík, Adriána

Študent Samuel Horňan sa venoval v diplomovej práci „Vliv přídavku destilátů při výrobě bílých klobás na jejich senzorickou kvalitu“ senzorickému hodnoteniu bielych klobás, ktoré vyrobil zo zmesi bravčového pliecka, bravčového boku s prídavkom rôznych druhov destilátov. Ďalej vo všetkých vzorkách klobás bol hodnotený profil mastných kyselín. Výsledky senzorickej analýzy boli štatisticky vyhodnotené. Hypotéza, že prídavok destilátov do bielych klobás, môže kladne ovplyvniť ich senzorické vnímanie sa potvrdil, pričom medzi chuťovo najpreferovanejšie sa vyprofilovali hruškovica a brandy. Diplomová práca je napísaná prehľadne a jednotlivé kapitoly za sebou obsahovo logicky nadväzujú. Autor práce čerpal zo 49 domácich a zahraničných zdrojov odbornej literatúry, čo koreluje so zadanou témou. Teoretická časť práce je napísaná na 27 stranách a zameriava sa na zloženie mäsa a mäsových výrobkov, legislatívu a kategorizáciu mäsa a mäsových výrobkov ako aj liehovín. Vyzdvihla by som zaradenie kapitoly, ktorá sa venuje rozdielom medzi senzorickou, fyzikálnou, chemickou a mikrobiologickou analýzou. Experimentálna časť je napísaná jasne a prehľadne na 5 stranách. Časť výsledky a diskusia v rozsahu 29 strán je prehľadná, napísaná na požadovanej úrovni. Výsledky senzorickej analýzy sú spracované vo forme čitateľných grafov a tabuliek za pomoci viacerých vhodných metód štatistickej analýzy. Upozornila by som len na to, že v texte je nutné používať označenie obrázok aj pre grafy. Oceňujem doplnenie tejto práce o stanovenie obsahu mastných kyselín nad rámec zadaných cieľov práce. Záver koreluje so získanými výsledkami a ponúka čitateľovi všetky základné informácie o impaktu a novosti diplomovej práce v študijnom odbore Potravinářská chemie a biotechnologie. Túto diplomovú prácu oceňujem známkou výborne (A) a odporúčam ju k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138988