PAPALA, F. Biodegradace polyesterů a dalších polymerů v prostředí půdy a kompostu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Obruča, Stanislav

Student Bc. František Papala se ve své diplomové práci věnoval studiu biodegradace a potenciálního environmentálního dopadu kompostovatelných polymerů – PHA a PLA. Experimentální práce zahrnující dlouhodobé experimenty byla ze své podstaty náročná jak pracovně tak také psychicky, protože po dlouhou dobu i přes vysoké pracovní experimenty negenerovaly žádná data. S touto situací se však student popasoval velice statečně, pracoval aktivně a samostatně a nakonec byl odměněn dle mého názoru velice zajímavým datasetem. Výsledky svého experimentálního snažení dokázal student přetavit ve velice zajímavou a dobře čitelnou práci, která beze zbytku naplňuje všechny formální i obsahové požadavky. Musím především ocenit způsob zpracování a diskuze výsledků, která předčila mé očekávání. Celkově je podle mého názoru práce cenným příspěvkem do poněkud vyhrocené diskuze ohledně environmentálních dopadů kompostovatelných materiálů. Věřím, že některá data získaná v rámci práce budou v blízké době publikovány v zahraničním časopise s impaktním faktorem. Proto s potěšením práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Smilek, Jiří

Bc. František Papala vypracoval kvalitní diplomovou práci zaměřenou na biodegradaci P3HB a PLA v prostředí kompostu, respektive modelové půdy. Nutno podotknout, že se skutečně jedná o výborně sepsanou diplomovou práci bez zásadních typografických nedostatků, obsahující množství experimentálních dat rozšiřujících informace o biodegradaci PHB a PLA. Ze samotné práce je patrné, že student věnoval experimentální činnost velké úsilí, o čemž svědčí množství i kvalita naměřených experimentálních dat. Prokázal také vysoké schopnosti v oblasti studia literatury, což je patrné z rozsahu a kvality literární rešerše a zároveň také z provázanosti experimentálních dat získaných studentem s odbornou literaturou v diskuzní části práce. Získaná experimentální data byl schopen nejenom velmi dobře diskutovat, ale navíc byl schopen vyvozovat z nich i logické důsledky, což není vždy pravidlem v závěrečných pracích jeho kolegů a kolegyň. Práce je ze subjektivního hlediska oponenta sepsána čtivou formou a svědčí o tom, že student dokáže svým psaným projevem čtenáře zaujmout. Ve výsledkové a diskuzní části oceňuji především statistické vyhodnocení realizovaných experimentů metodou PCA. Tento fakt opět svědčí o tom, že se Bc. František Papala velmi dobře sžil s tématem svojí diplomové práce a je vidět, že jí věnoval skutečně velké úsilí. Práci hodnotím stupněm „A – výborně“ a samozřejmě ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138832