NOVOTNÝ, M. Připrava a charakterizace biouhlu - vliv podmínek pyrolýzy a použitého zdroje biomasy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kalina, Michal

Student Maximilián Novotný svou diplomovou práci zaměřil na aktuální problematiku týkající se výroby biouhlu s následným potenciální využitím získaného produktu jakožto půdního kondicionéru v moderním zemědělství. Téma práce vychází z aktuálních evropských trendů tzv. cirkulární ekonomiky, kde je snahou využívat přírodní zdroje beze zbytků. Student svou diplomovou práci cílil na ověření vlivu zdroje použité biomasy (zvoleny odpadní materiály z potravinářského a dřevozpracujícího průmyslu) a podmínek pyrolýzy (teplota, doba zdržení) na výsledné fyzikálně-chemické, morfologické a strukturní charakteristiky biouhlu. Student se tohoto zajímavého tématu zhostil poměrně dobře, pracoval po celou dobu samostatně, ovšem mírné výhrady mám k jeho časovému harmonogramu prací a rozplánování dílčích prací a analýz. Řešením této diplomové práce student získal poměrně zajímavý a ucelený soubor experimentálních dat, která dobře reflektují vliv použité biomasy a podmínek pyrolýzy na výsledné vlastnosti produktu. Musím podotknout, že místy by si jinak kvalitní experimentální data ovšem jistě zasloužila více času při zpracování a vyvození hlubších důsledků. Na druhou stranu je třeba vyzdvihnout studentovu diskuzi získaných experimentálních výstupů vzhledem k aktuální publikované literatuře, což bezesporu svědčí o jeho dobré orientaci v odborné literatuře. Diplomová práce Maximiliána Novotného splnila cíle vytyčené v jejím zadání, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm „velmi dobře“ (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pořízka, Jaromír

Předkládaná diplomová práce Bc. Maxmiliana Novotného řeší problematiku výroby a charakterizace biouhlu vyráběného z různých druhů biomasy. Dále je studován vliv pyrolyzních podmínek na zásadní fyzikální a chemické charateristiky biocharu. Téma je vysoce aktuální. Biouhel je perspektivním materiálem využívaným pro kondicionaci zemědělských půd, výrobu efektivních adsorbentů, aditivovaných krmiv a podobně. Navíc se vyrábí většinou z odpadní biomasy , což je v souladu se současnou filosofií cirkulární ekonomiky. Práce je sepsána na 67 stranách a má standardní členění dle doporučení FCH VUT. V rámci rešerše autor čerpal z 91 literárních pramenů. Výčet literatury zahrnuje relativně aktuální články a monografie. Některé dlouhé odstavce však nezahrnují zdroj informací, ikdyž se očividně jedná o konkrétní poznatky, ne jen o autorovy hypotézy. Pozitivně hodnotím logickou hierarchii kapitol a náplň teoretické části práce odpovídá nastaveným cílům práce. Teoretická část je dostatečně podrobná, ale ocenil bych zmínku o Evropském certifikátu pro biouhel a popis základních analytických postupů, které se využívají při rozboru biouhlu. Velice dobře je zpracovaná kapitola Stav řešené problematiky, která kondenzovaným způsobem shrnuje aktuální poznatky o biouhlu. Experimentální část zahrnuje podrobný popis vykonaných experimentů. Autor pravděpodobně špatně klasifikoval použité otruby pro pyrolýzu jako ovesné. Pokud se jedná o vedlejší produkt při výrobě piva, jak uvádí autor, jde o mláto a to je majoritně z ječmene. Pravděpodobně se ale podle vzhledu jedná o pšeničné otruby. Výsledky práce jsou prezentovány pomocí širokého spektra tabulek a grafů. Autor provedl podrobnou analýzu vstupních surovin. Z výsledků je patrné, že pro práci zvolené druhy biomasy vykazují signifikatně odlišné vlastnosti. V další části autor diskutuje výsledky studia vlivu teploty pyrolýzy na jednotlivé charakteristiky biouhlů. Je evidentní, že student během své diplomové práce pyrolyzoval velké množství vzorků. Výsledky analýz vyrobených biouhlů autor podrobně diskutuje a připojuje rozsáhlé srovnání s literaturou. Práce je doplněna SEM fotografiemi povrchu biouhlů. Ty přináší, společně s měřením specifického povrchu, jasnou představu o porozitě vyrobených materiálů. Z typografického hlediska je práce v pořádku. Občas se v práci vyskytují špatně zaokrouhlené výsledky typu 0,87 +- 0,00. Z hlediska technického slohu je práce na vysoké úrovni a neobsahuje větší množství gramatických chyb. Cíle byly splněny a celkově práce splňuje kritéria kladená na VŠKP. Výsledky DP také mohou posloužit dalšímu vývoji pyrolyzních technologií pro produkci biouhlu. Práci hodnotím známkou A - výborně a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139064