ORSÁGOVÁ, M. Kvantifikace odpadu z potravin v komunálním odpadu a možnosti zpracování tohoto odpadu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Cíle práce byly splněny. Studentka se svojí práci věnovala, nicméně psaní práce pro ní byl poměrně náročný úkol a do textu jsem musel jako vedoucí práce poměrně často zasahovat. Největším problémem pro studentku zřejmě byla diskuse naměřených výsledků. V tomto kritériu hodnotím studentku známkou C, neboť schopnost kritického myšlení, pochopení naměřených dat a vytvoření závěrů práce jsou důležitými vlastnostmi každého inženýra. Studentce však v žádném případě nelze upřít pilnost a snahu postavit se kladeným překážkám, věřím tedy, že tyto atributy jí pomohou v budoucnu k osobnímu zlepšení a pomohou ji brzy dosáhnout komplexního rozměru inženýra. Odevzdaná diplomová práce splňuje požadavky kladené na VŠKP a proto ji doporučuji k obhajobě a celkově DP hodnotím z pozice vedoucího DP známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pořízka, Jaromír

Bc. Marie Orságová ve své DP řeší velice zajímavé téma využití potravinového odpadu z domácnosti jako frakce z odpadu komunálního. Ačkoli je hlavním cílem práce teoretický výpočet potenciální produkce bioplynu z tohoto odpadu, práce zahrnuje i solidní množství experimentální činnosti, která je spojena zejména s přípravou vzorků a jejich podrobnou analýzou. Práce je sepsána na 49 stranách a má standardní členění dle doporučení FCH VUT. Z abstraktu v této práci není úplně zřejmé, čeho chtlě autorka docílit a neobsahuje konkrétní zjištění z provedených experimentů. Teoretická část se opírá o 42 literárních zdrojů. Jedná se o relevantní publikace, které jsou i relativně aktuální. Zdroje jsou citovány ve správném formátu. Teoretická část obsahuje zajímavé informace přímo související s tématem. Ocenil bych hlubší rešerši v oblasti produkce bioplynu - konkrétní studie. Experimentální část podrobně popisuje všechny provedené experimenty, jen u elementární analýzy není jasné, na jaké prvky byla analýza zacílena. Dále by měla experimentální část zahrnovat informace o konkrétním způsobu sušení a mletí vzorků. Výsledky práce jsou prezentovýny pomocí širokého spektra obrázků a tabulek. Není úplně jasné, dle jakého výpočtu autorka spočítala odhadované množství vyprodukovaného odpadu na jednu domácnost a není také jasné průměrné osazenstvo jedné domácnosti. Dále byla v práci provedena podrobná analýza jednotlivých složek odpadu včetně elektronové mikroskopie s elementární analýzou povrchu materiálu. Autorka se snažila výsledky diskutovat což je chválihodné. Rozsah diskuse je však v práci poměrně nekonzistentní. Zejména kapitola věnující se elektronové mikroskopii by si zasloužila hlubší rozbor výsledků. Na základě studie produkce odpadu v domácnostech byla definována modelová odpadní směs. Pro tuto směs také byl proveden výpočet potenciální produkce methanu a ve finále byly data využity pro případovou studii pro město Brno. Možná by pro přesnější výpočet potenciální produkce methanu z potravinového odpadu z domácnosti lépe posloužil údaj produkce odpadu na jednoho člověka než na domácnost. Z formálního pohledu práce nevykazuje typografické vady. V DP se občas vyskytují překlepy. Obrázky jsou v práci prezentovány v dostatečném rozlišení. Cíle práce Bc. Orságová splnila. Evidentně se svému tématu věnovala a dokázala sepsat DP, která vyhovuje standardům VŠKP. Práci hodnotím celkovou známkou B - velmi dobře a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139245