HADWIGEROVÁ, M. Predikční modely pro analýzu přežití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Škutková, Helena

Studentka Michaela Hadwigerová se ve své práci podrobně věnovala metodám pro analýzu přežití. Vytvořila rozsáhlou literární rešerši pro srovnání metod i programových aplikací sloužících pro analýzu přežití. V reakci na tyto profesionální aplikace vytvořila jako výstup práce vlastní program pro analýzu přežití v prostředí Matlab. Program umožňuje vykreslení křivek přežití pomocí běžně užívaných metod a zároveň i statisticky vyhodnocuje nezbytné parametry pro predikci přežití jako je interval spolehlivosti, medián přežití a bod vymření populace. Po formální stránce je práce zpracována velice pečlivě. Odbornost práce ovšem zatěžuje nedostatečné porozumění některým aspektům dané problematiky. To se do určité míry projevuje i v realizované programové aplikaci důležitými nedostatky ve výsledcích analýzy i v ovládacím rozhraní programu. Srovnání výsledků jednotlivých metod je diskutováno pouze subjektivně a dosti vágně. Aktivita studentky v průběhu řešení práce byla dostatečná. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm d o b ř e.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 37/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

Posudek oponenta

Vítek, Martin

Studentka se seznámila s několika algoritmy pro odhad funkce přežití a v práci je popsala. Metody následně realizovala v Matlabu s využitím grafického prostředí, čímž splnila zadání práce. Realizované metody jsou poměrně jednoduché. Postrádám realizaci alespoň jedné komplikovanější metody. Po odborné stránce potom v práci postrádám objektivní srovnání realizovaných metod, pomocí zpětného porovnání predikovaných průběhů s průběhy skutečnými. Srovnání zde bylo provedeno pouze subjektivně. Po formální stránce bych vytkl absenci číslování rovnic a překlepy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 39531