BALEJ, M. Biodegradovatelné nosiče semen stromů pro velkoplošnou obnovu lesů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Jančář, Josef

DP byla zaměřena na aktuální téma a diplomant měl možnost využívat rozsáhlé experimentárium i existující materiálovou základnu bioplastů. Velmi dobře využíval možnosti konzultací jednotlivých fází řešení zadaného problému jak se školitelem tak s dalšími pracovníky se zaměřením relevantním pro diplomový projekt. Přestože existuje poměrně velmi obsáhlá vědecká literatura zabývající se různými aspekty biodegradovatelných polymerů, je rešeršní část práce velmi stručná bez naznačení souvislosí mezi uvedenými poznatky. Cíl práce je definován jasně a srozumitelně. Metodika experimentů i výběr materiálů odpovídá stanoveným cílům. Prezentace výsledků a jejich diskuze mají logické členění, nicméně je tato část práce velmi stručná (cca 11 stran včetně obrázků) a má spíše popisný charakter. Chybí alespoň pokus o interpretaci získaných výsledků s využitím poznatků z literární rešerše. Závěr práce je spíše shrnutím toho, co bylo při řešení diplomového projektu uděláno než závěrem z těchto výsledků plynoucích. Tento fakt lze částečně připsat na vrub nezkušenosti diplomanta a omezení konzultace závěrů se školitelem. Nicméně práce splňuje požadavky na DP na FCH VUT v Brně a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury D
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Kučera, František

Diplomová práce postrádá patentovou rešerši uvedenou v zadání a "testování kinetiky rozpadu v přirozeném prostředí lesa" je realizováno respirometricky s podmínkami pro zemědělskou půdu dle citované normy ČSN EN ISO 17556, nikoliv pro podmínky lesní půdy. Cíle diplomové práce lze považovat s drobnými výtkami za splněné. Prezentované výsledky jsou formálně vhodně uspořádané a přehledné, dostatečně komentované, místy jsou diskuze spekulativní a mírně zavádějící. Student navrhuje další postup, nicméně vzhledem k dosaženým ne zcela pozitivním výsledkům, jsou některé návrhy na technologickou realizaci předčasné. Celkově hodnotím předloženou diplomovou práci stupněm B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 133147