SYCHROVÁ, L. Optimalizace SPME při stanovení aromatických látek ve třtinových rumech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulíková, Renata

Studentka Bc. Libuše Sychrová ve své diplomové práci „Optimalizace SPME při stanovení aromatických látek ve třtinových rumech“ optimalizovala metodu HS-SPME/GC-MS stanovení vybraných těkavých látek charakteristických pro třtinové rumy. Studentka zcela splnila požadavky zadání diplomové práce. K řešení zadaného tématu přistupovala samostatně a s velkým zájmem. Pracovala svědomitě a pečlivě. Přesto že je studentkou kombinovaného studia, tak během práce aktivně využívala konzultací. Velmi dobře zvládla instrumentální techniku HS-SPME/GC-MS, kterou využívala ke stanovení těkavých látek. Optimalizovala metodu HS-SPME výběrem vlákna, a pro vybrané vlákno dobu a teplotou extrakce. Provedla identifikaci a kvantifikaci vybraných analytů. Při experimentální práci a zpracování výsledků plně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které doplnila studiem doporučené literatury. Jako vedoucí diplomové práce hodnotím laboratorní činnost i dosažené výsledky studentky Bc. Libuše Sychrové známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Boško, Rastislav

Předložená diplomová práce Bc. Libuše Sychrové je přehledně zpracovaná. Cíle práce a zadané požadavky byly splněny. Byla použita literatura i s využitím zahraničních článků. V teoretické části je srozumitelně popsaná technologie výroby rumů, chromatografie a mikroextrakce SPME. V praktické části je přehledně popsaná metodika, laboratorní vybavení a validace. Výsledky a diskuse jsou pečlivě okomentovány. Výhradu bych měl vůči nejednotnému způsobu citování použité literatury a nesprávným definicím uvedeným v druhé kapitole – rozmezí obsahu alkoholu v rumech, tuzemák je destilát nebo označení tuzemáku spojením tuzemský rum. I přes výhrady je práce zdařilá a nemám k ní žádné další podstatné připomínky a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138469