BUDAY, P. Možnosti omezení uvolňování zinku z povrchových vrstev při výpalu feritové keramiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Petr

Diplomová práce, kterou v oboru Chemie, technologie a vlastnosti materiálů vypracoval Bc. Patrik Buday, se zabývá kinetikou procesu těkání zinku v průběhu výpalu feritové keramiky. Tím se při povrchu tvoří vrstva, která má sníženou permeabilitu, a je nutné ji odstranit. Z provedených izotermních TG experimentů byla vyhodnocena aktivační energie, frekvenční faktor a kinetická rovnice. Ta popisuje nejvíce pravděpodobný mechanizmus studovaného děje. Práce také obsahuje návrh možností omezujících vznik zinkem ochuzené vrstvy na povrchu feritu. Jedna z těchto možností byla také ověřena pálící zkouškou. Student zpracoval svou diplomovou práci svědomitě, byly provedeny potřebné zkoušky a rozbory a získané výsledky jsou odpovídajícím způsobem diskutovány a interpretovány. Proto diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šoukal, František

Student Bc. Patrik Buday vypracoval diplomovou práci na téma "Možnosti omezení uvolňování zinku z povrchových vrstev při výpalu feritové keramiky". Práce má klasickou strukturu. Teoretická část je poměrně obsažná a poskytuje čtenáři základní orientaci ve fero/feri-elektrické keramice, samotných feritech a řešené problematice uvolňování zinku při výpalu Mn-Zn-feritů. Experimentální část se věnuje použitým analytickým technikách a podrobně popisuje provedené experimenty. Výsledky jsou přehledně prezentovány a jsou vyhodnoceny se značnou podporou ze strany vedoucího práce. Zásadním výsledkem práce je stanovení kinetiky a pravděpodobného mechanizmu uvolňování zinku z povrchu feritové keramiky během výpalu. Podařilo rovněž navrhnout, realizovat a vyhodnotit opatření pro snížení úniku zinku formou depozice tenké povrchové vrstvy síranu zinečnatého. Výsledky prokázaly mírně pozitivní vliv tohoto ochranného povlaku. Výsledky práce jsou přiměřeně diskutovány a jsou z nich vyvozeny odpovídající závěry. Student prokázal schopnost samostatné experimentální práce a odpovědného vyhodnocení a diskuze získaných výsledků. Po formální stránce je práce na dobré úrovni s malým množstvím překlepů. Práci hodnotím stupněm A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139148