KNOFLÍČKOVÁ, L. Hydrotermální syntéza a charakterizace povlaků na bázi vápenatých fosfátů na Mg slitině AZ31 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Buchtík, Martin

Diplomová práce studentky Bc. Lenky Knoflíčkové je zaměřena na hydrotermální syntézu a charakterizaci povlaků na bázi vápenatých fosfátů na Mg slitině AZ31. Studentka prokázala během zpracování diplomové práce výborné kvality a velmi pozitivně hodnotím také práci s literaturou a získávání podkladů pro zpracování rešerší souvisejících s tématem diplomové práce. Studentka Bc. Lenka knoflíčková v diplomové práci splnila všechny vytyčené cíle. Stylisticky je práce dobře čitelná a je logicky členěná. V rámci teoretické části diplomové práce studentka pojednává o biomateriálech a hořčíkových slitinách z pohledu biomateriálů, včetně jejich korozního chování a degradačních procesů v korozním prostředí a v prostředí in-vivo. V teoretické části se dále studentka věnuje potenciálním povrchovým úpravám biomateriálů na bázi hořčíku pro biomedicínské aplikace s cílem zlepšení jejich chemické odolnosti. Velkým pozitivem je, že studentka Bc. Lenka Knoflíčková využila obrovské množství dostupných zdrojů a podkladů k popisu obecných charakteristik daného tématu. Během praktického vystupování v laboratoři lze bezpochyby kladně hodnotit zodpovědný přístup. Studentka prokázala, že je schopna samostatně vystupovat v laboratoři a je schopna provést přípravu vzorků a následně tyto vzorky vhodně charakterizovat. Experimentální výstupy a výsledky získané v diplomové práci přináší cenné poznatky a budou složit jako podklad pro další výzkum. Diplomová práce svým rozsahem a kvalitou jednoznačně splňuje všechny náležitosti. Výhradou mohou být gramatické chyby, překlepy a někdy nevhodně volené formulace, což je však vzhledem k rozsahu práce zanedbatelné a nesnižuje to celkovou hodnotu práce. Celkový dojem diplomové práce působí kladně, proto hodnotím bakalářskou práci stupněm A – výborně a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Doskočil, Leoš

Diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací fosfátového povlaku (CaP) na hořčíkové slitině AZ31 využitím hydrotermální reakce. Teoretická část je poměrně dobře zpracovaná a svědčí o dobrém přehledu. Nad rámec zadání práce se věnovala také popisu biomateriálů na bázi železa a zinku. Poněkud nadbytečně působí kapitola 4. Koroze. Větší pozornost bych přivítal v případě rešerše o současném stavu poznání přípravy povlaků na bázi fosfátů. V textu se občas objevují drobné nepřesnosti, které by bylo možné rozporovat, nicméně nemají závažnější dopad na záměr sdělení. Nelze však tolerovat záměnu sekundární a primární literatury. Např. autorka na str. 22 se odkazuje na publikaci Esmaily a spol., že „ve své studii prokázali…“, avšak autoři v dané práci (v přehledovém referátu) nic nestudovali, nýbrž pouze referovali o výsledcích jiných autorů. Experimentální část ukazuje, že byl provedený velký počet experimentů. Oceňuji snahu o systematický přístup k splnění zadání práce a interpretaci vlastních výsledků. V experimentální části se občas vyskytují nějaké nedostatky, které ale nemají závažnější dopad. Např. korozní testy byly provedené v Hankově roztoku bez Mg a Ca, ale přesto v přehledu složení roztoku se uvádí koncentrace Mg (8,1 mmol/L), „suma obrácených hodnot odporů“ je nesmysl (hodnoty jsou převrácené), autorka v čase 0 h naměřila Rp (zjevně se mělo jednat o 10 min (viz tabulky na str. 65 a 68), špatně označené modely v tabulce na str. 68) atd. Autorka prokázala, že je schopná pracovat s odbornou literaturou a diskutovat vlastní poznatky. Formulace závěrů jsou jasné a věcné. Předložená diplomová práce je dobře zpracovaná a může posloužit jako základ pro další studium v dané oblasti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139366